Padlí broskvoně

Aktualizováno 2022-09-13 06:33:01

Na mladých listech na koncích letorostů vznikají bílé skvrny, které se postupně zvětšují. Tyto listy se deformují, hnědnou a předčasně opadávají. Bílé skvrny vznikají i na letorostech, které se pak deformují, zastavují růst a od vrcholů zasychají. Nejvýraznější, i když méně časté, je poškození plodů, kde vznikají okrouhlé postupně se zvětšující skvrny, které jsou nejdříve bělavé, později hnědé. Dojde-li k časné infekci plodů, jsou tyto deformované a praskají. Nejnáchylnější jsou nektarinky, z běžných odrůd pak především odrůda Sunhaven. Napadány jsou však i mandloně a broskvomandloně. Stejný původce, ale jiná jeho forma, je původcem padlí na růžích.


padlí na listech broskvoně
padlí na listech broskvoně
padlí na plodu broskvoně
padlí na plodu broskvoně


OchranaProti padlí (Kumulus)

U ohrožených porostů se doporučuje preventivně, a to tři až čtyři týdny po odkvětu, u ostatních porostů při prvních příznacích, ošetřit přípravkem Proti padlí (Kumulus WG). Ošetření je možné podle potřeby opakovat v intervalech 5 až 10 dnů.

Původce padlí přezimuje nejčastěji ve formě podhoubí (mycelia) v pupenech. V průběhu vegetace jsou výtrusy rozšiřovány vzdušnými proudy. Vývin a šíření choroby podporuje střídavá vzdušná vlhkost a teploty nad 20 °C.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.