Výsev a výsadba zeleniny

Aktualizováno 2020-03-11 10:01:15

Výsev (zapravení semínek do půdy) nebo výsadba (výsadba mladých rostlin) se dělá u zeleniny v různou dobu. Závisí to na druhu zeleniny nebo našich možnostech. Je na rozhodnutí každého pěstitele, zda chce rostliny vypěstovat přímo ze semínka, nebo si koupit mladou rostlinku.


Trumf Do skleníku - organické hnojivo
Trumf Do skleníku - organické hnojivo
Trumf Zelenina - organické hnojivo
Trumf Zelenina - organické hnojivo
ZDRAVÁ zelenina - ODOLNOST zeleniny
ZDRAVÁ zelenina - ODOLNOST zeleniny

Pokud chcete sklízet dříve, je dobré pěstovat rostliny ve skleníku nebo pařeništi.  Obecně se dá výsev či výsadba rozdělit do následujících témat.


Předpěstování sadby – výsev semínek

Zeleninu jako jsou okurky, paprika, rajče, popřípadě salát si můžete sami vypěstovat v domácích podmínkách. S výsevem semínek se zpravidla začíná již na začátku února.

Pokud chcete zvýšit šance, že se semínka dobře uchytí, můžete je předem ošetřit tzv. stimulátorem zakořeňování. Díky tomuto přípravku rostlinky klíčí a rostou rychleji a rostlinka je navíc odolnější vůči okolním stresovým faktorům. Doporučuje kapalný přípravek Stimulátor zakořeňování.

Semena se v přípravku namáčí 2-4 hodiny před výsevem. Účinné látky v roztoku podporují tvorbu kořenů a kořenových vlásků a odolnost k nízkým teplotám.

 Zeleninu je vhodné vysévat do substrátu pro výsevy a množení. Za jeden až dva týdny je třeba vzešlé rostlinky přepíchat do sadbovačů a po zhruba čtyřech týdnech přesadit opět, a to do větších truhlíků.

Jednodušší způsob může být výsev do rašelinových tablet. Po zalití tableta velmi rychle nabobtná a je tak připravena pro naklíčení a pěstování rostlinky. Po nabobtnání se přímo do ní vloží semínko zeleniny. Při tomto postupu odpadá časově náročné přesazování a rostlinky mají velmi dobře vyvinutý kořenový systém. Rostlinka se tedy přesazuje až na konečné stanoviště (zahrada, skleník, apod.).


Setí a výsadba na záhon

Jakmile denní teploty překračují patnáct stupňů, nastává čas pro výsev některých druhů zeleniny na záhony. Při teplejším počastí koncem března nebo pak od dubna se zelenina seje přímo na připravený záhon. V tuto dobu se vysévá fazol, hrách, salát, špenát, mrkev, ředkvička, atd.

Některé druhy zeleniny, jako jsou okurka, paprika nebo rajče, je lepší sadit na venkovní záhony až po zmrzlých, tedy ve druhé polovině května.

Při výsadbě rostlin zeleniny do skleníku, pařeniště, fóliovníků nebo na samotný záhon, je důležité si promyslet, jaké základní hnojivo budete používat.


Zelenina se používá hlavně na jídlo. Na to bychom při jejím pěstování neměli zapomínat, a co nejvíce používat přírodní hnojiva a pomocné přípravky, které obsahují především přírodní suroviny.

Hnojiva obvykle poskytují v různých poměrech tři hlavní prvky (dusík, fosfor, draslík). Dále pak některá hnojiva obsahují další prvky (vápník, síra, hořčík) a někdy také stopové prvky (bór, mangan, železo, zinek, měď a molybden).

Kvalitní organické (přírodní) plnohodnotné hnojivo by mělo mít všechny tři základní živiny, tedy dusík (N), fosfor (P) a draslík (K), a to nejlépe v minimálním množství 5% obsahu každého z prvků v hnojivu.

Ošetření výsevu nebo výsadby

Při pěstování zeleniny se můžete setkat s různými problémy rostlin, které pocházejí z půdy. V půdě se mohou nacházet různé patogeny (zárodky) půdních houbových chorob.  Ty bohužel v substrátu nebo v půdě očima nevidíme. Pokud se pak usídlí na kořenech zeleniny, negativně pak ovlivňují růst, výnos a zdravotní stav celé rostliny. Na záchranu zeleniny pak bývá již pozdě.

Osídlete kořeny zeleniny „prospěšnými bakteriemi“.

Nová souprava ZDRAVÁ zelenina – odolnost zeleniny obsahuje 2 přírodní bakteriální přípravky.

Souprava je určená pro všechnu zeleninu např. listovou, kořenovou, cibulovou, plodovou nebo brukvovitou.

  • První přípravek INPORO Zdravá zelenina je ve formě suchého prášku. Obsahuje životaschopné spory bakterií (Bacillus amyloliquefaciens). Tyto užitečné bakterie, které osídlí kořeny rostlin, produkují fytoalexiny – látky se stimulačními účinky na růst a přirozenou obranyschopnost zeleniny = podporují zdravý růst zeleniny, včetně jejích kořenů.
  • Druhý přípravek INPORO Růst zeleniny je také ve formě suchého prášku. Obsahuje životaschopné spory bakterií (Paenibacillus polymyxa). Bakterie navazují u kořenů v půdě vzdušný dusík a působí stimulačně na růst zeleniny. Svojí činností bakterie zvyšují biologickou aktivitu půdy, podílí se na rozkladu organických látek v půdě, při kterém se uvolňují živiny (NPK, aj.), které pěstovaná zelenina vyžívá pro svoji výživu. Přípravek tedy podporuje růst rostlin a zvyšuje úrodu zeleniny.


Jak se souprava aplikuje?

Bakterie se aplikují vždy zálivkou do půdy, jedná se o půdní bakterie (neaplikujte postřikem na nadzemní části rostlin = zde neúčinkují).  Přípravek se smíchá s odstátou vodou (bez chlóru), nechá se 20-30 min aktivovat a následně se provede zálivka do půdy nebo substrátu.  Po výsevu nebo výsadbě použijte 1.přípravek (INPORO Zdravá zelenina) a po 2-4 týdnech použijte 2.přípravek (INPORO Růst zeleniny).

Každý přípravek (sáček v soupravě) má 10 g a je na plochu 10 m2. U rostlin s delší vegetační dobou, např. rajčata, papriky, okurky, aj. je vhodné aplikovat opakovaně (střídání přípravků v soupravě) např. každých 6 týdnů až do sklizně.

Zdravá zelenina - Odolnost zeleniny = aplikace


Další informace o soupravě a použití najdete ZDE.



Jaká hnojiva použít?

Pro rostliny pěstované ve skleníku, fóliovníku nebo pařeništi přírodní hnojivo TRUMF Organické hnojivo do skleníku,  doporučujeme s kombinací TRUMF Draselné hnojivo Vinasse - vysoký podíl hořčíku podporuje bohatou úrodu.

Pro rostliny pěstované na záhonech přírodní hnojivo TRUMF Zelenina organické hnojivo, doporučujeme s kombinací TRUMF Draselné hnojivo Vinasse - vysoký podíl hořčíku podporuje bohatou úrodu.

Hnojiva mají velmi drobnou granulaci ve formě drobků, účinují již od 1 týdne po aplikaci a živiny se uvolňují postupně až po dobu 3 měsíců. Svým složením zlepšují kvalitu půdy, podporují půdní život.


Hnojiva se zapravují v dané dávce přímo ke kořenům rostlin. Pro rostliny jsou zcela bezpečná, nehrozí riziko popálení ani předávkování.

Umístění článku

další (10)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.