Výživa zeleniny

Aktualizováno 2022-09-13 06:27:10

Zelenina se používá hlavně na jídlo. Na to bychom při jejím pěstování neměli zapomínat, a co nejvíce používat přírodní hnojiva a pomocné přípravky, které obsahují především přírodní suroviny.


zelenina
zelenina
mrkev
mrkev
rajče
rajče


Na prodejnách najdete širokou škálu hnojiv, jen jak se v nich vyznat?

Pokud rádi používáte přírodní hnojiva, pak se zaměřte na hnojiva, která jsou označená  jako "organická". Jedná se o čistě přírodní hnojivo, tvořené jen přírodními (organickými) surovinami. Většinou jsou vhodné pro ekologická pěstování.

Dále se vyskytují organo-minerální hnojiva. Je to kombinace přírodních (organických) živin a minerálních (chemických) živin.

Zatím, bohužel nejčastěji se na prodejnách setkáte s minerálními hnojivy. Jedná se o suroviny zpracované chemickou cestou, na bázi solí.  Jak je prokázáno, tak pokud se používají do půdy douhodobě, zhoršují kvalitu a strukturu půdy.




Organická (přírodní) hnojivaTrumf Zelenina


Organominerální hnojiva - přírodní hnojivo s obsahem chemické složkyTrumf Rajčata - kapalné hnojivo

  • pro bohaté plody a růst rajčat, je vhodné kapalné hnojivo Trumf Rajčata. Přidává se do každé zálivky, zhruba 1x týdně. Ideální hnojivo pro balónové rajčata nebo zeleninu pěstovanou v nádobách.
  • pro výrazné podpoření tvorby květů a plodů, nejen u zeleniny, je vhodné do substrátu přidat v době růstu rostlin draslík - ten podpoří tvorbu květů a poté i plodů.  Pro doplnění draslíku a zvýšení úrody použijte draslík v přírodní formě, a to Trumf Draselné hnojivo (Vinasse).


Minerální hnojiva - chemická hnojivaKrystalické hnojivo Extra - zelenina

  • pro pravidelnou výživu zeleniny můžete použít např. Krystalické hnojivo Extra NPK Zelenina s velmi vysokým obsahem hlavních živin pro dobrý růst a tvorbu plodů zeleniny. Zvýšený obsah mikroprvků v hnojivu (bór, měď, zinek) působí příznivě proti vzniku některých poruch rostlin (srdéčkové hniloby, chlorózy, dutost a hniloby košťálů, zpomalený růst, drobnolistost, atd.).

Umístění článku

další (8)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.