Plíseň cibulová na cibuli

Aktualizováno 2022-09-13 06:01:29

Na všech nadzemních částech všech druhů a typů cibule (kuchyňská, šalotka, zimní, ale i některé okrasné česneky) vznikají nejprve rozptýlené žlutozelené skvrny, které se později pokrývají šedavým nebo hnědošedým povlakem houby. Tyto skvrny se postupně zvětšují, splývají a listy usychají. Poškozená pletiva jsou druhotně napadána jinými houbami ("černěmi"). Následkem redukce až úplné předčasné ztráty listů rostliny přestávají růst, vytvářejí malé cibule, které jsou velmi často i nevyzrálé se silnými krčky ("krkaté") a proto i neskladovatelné.

Původce choroby přezimuje v cibulích (např. u sazečky), semenech a v napadených zbytcích rostlin. V průběhu vegetace se původce choroby šíří vzdušnými proudy. Protože k vývoji plísně je bezpodmínečně nutné ovlhčení listů, šíří se především za deštivého počasí, při dlouhodobějším výskytu ros nebo při relativní vlhkosti vzduchu vyšší než 80 %.


Plíseň cibulová
Plíseň cibulová
Plíseň cibulová
Plíseň cibulová

OchranaOrtiva

V místech s pravidelným výskytem se neobejdete bez chemické ochrany, kterou je třeba dělat od června a to nejlépe třikrát, tedy na začátku, v polovině a na  konci měsíce.

Pro tato ošetření se doporučujeme přípravek Ortiva.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.