Plíseň okurková na okurkách

Aktualizováno 2022-09-13 05:53:51

V našich podmínkách napadá plíseň okurková kromě všech druhů a typů okurek i cukrové melouny. Na listech vznikají zpočátku žlutozelené skvrny, které jsou u některých odrůd ostře ohraničené listovými žilkami a u jiných jsou rozptýlené. Napadené pletivo hnědne, zasychá a celé rostliny postupně hynou.


Houbové choroby na okurkách
Houbové choroby na okurkách
plíseň na okurkách
plíseň na okurkách

Původce choroby u nás nepřezimuje a na naše území se každoročně dostává vzdušnými proudy z jižních oblastí Evropy. Postup a šíření choroby podporuje vlhké počasí a výskyt rosy, neboť nezbytnou podmínkou infekce rostlin jsou ovlhčené listy. Čím je teplota vzduchu vyšší, tím je nezbytná doba ovlhčení listů kratší. Optimální teplota pro vývoj choroby je v rozmezí 20 až 25 °C.


S ošetřováním je nutné začít preventivně, t.j. od konce června. V průběhu sezóny ošetřujeme tak, že při vhodných podmínkách pro šíření plísně aplikujeme postřik, dále pak s dodržením ochranných lhůt sklízíme.


Chemická ochrana:Ortiva

S ošetřením je třeba začít zpravidla na konci června (nebo později, ale vždy před výskytem choroby) a opakovat ho  třikrát s intervalem opakování po 10 dnech. Pro toto ošetření je nyní možný fungicid ORTIVA.

Do konce roku se často používaly fungicidy Acrobat MZ WG, Ridomil Gold MZ Pepite nebo PROTI PLÍSNÍM (Acrobat). Od roku 2022 se již nesmí prodávat ani používat.

Další ošetření závisí na průběhu počasí. Od začátku srpna do konce sezóny v případě vlhkého počasí je možné použít kontaktní přípravky, např. CHAMPION 50 WG.

Použití fungicidů Kuprikol 50 nebo Dithnane DG Neotec již není možné. Jejich prodej byl ukončen v roce 2020 a v roce 2021.


Biologická ochrana (prevence):

Pro komplexní ošetření doporučujeme soupravu dvou přírodních produktů: ZDRAVÁ OKURKA (Odolnost okurek).Zdravá okurka - Odolnost okurka

Souprava obsahuje dva bylinné výluhy a to:

1) KP Protekt koncentrát - bylinný výluh (extrakt) ze šalvěje lékařské

Bylinný výluh, který zvyšuje obranyschopnost a odolnost okurek. Aplikujte před nebo v době výskytu plísně okurková.

Bez ochranné lhůty.

Balení obsahuje 50 ml přípravku.

Aplikace:

  • aplikace postřikem od začátku června do ½ července 1x týdně. Při častých dešťových srážkách 2x za týden. Následně doporučujeme od ½ července do září před očekávaným výskytem dešťových srážek.
  • dávkování: 3 ml / 1 l vody
  • balení je na cca. 16,5 l aplikační kapaliny


2)
KP Skleník protekt koncentrát - bylinný výluh (extrakt) ze směsi bylin (převážně routa a saturejka)

Bylinný výluh, který zvyšuje obranyschopnost a odolnost okurek pěstovaných zejména ve sklenících, pařeništích nebo fóliovnících. Aplikujte před výskytem nebo v době výskytu svilušky chmelové. Bez ochranné lhůty.

Balení obsahuje 50 ml přípravku.

Aplikace:

  • aplikujte postřikem 1x týdně od ½ června až do sklizně. Při velmi suchém počasí nebo ve sklenících v teplém letním počasí 2x za týden.
  • v případě zhoršení kondice okurek, jednorázově 3x po 3 dnech
  • dávkování: 4 ml / 1 vody
  • balení je na cca. 12,5 l aplikační kapaliny

Souprava Zdravá okurka (Odolnost okurek) je možná použít v ekologickém zemědělství dle Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 a Nařízení Komise (ES) č. 889/2008 o ekologické produkci a označování ekologických produktů.

Bylinné přípravky je vhodné aplikovat samostatně (nemíchat je do jednoho postřiku, jinak se snižuje účinnost přípravků). Předpokladem vysoké účinnosti obou přípravků je dobré pokrytí všech částí rostliny. Přípravky působí kontaktně, proto je náchylný na omytí při dešťových srážkách. Aplikaci je nutné provádět v období bez dešťů. Po aplikaci by nemělo minimálně 12 hodin pršet. Po intenzivních dešťových srážkách je třeba provést novou aplikaci.

Umístění článku

další (3)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.