Svilušky na zelenině

Aktualizováno 2023-06-29 09:26:27

Lícové strany listů napadených rostlin postupně získávají světlejší až žluté zbarvení, přičemž žilnatina zůstává zelená. Spodní strany listů jsou pokryty typickou jemnou pavučinkou, ve které se pohybují velmi drobní (0,5 mm) škůdci.


sviluška chmelová na listu okurky
sviluška chmelová na listu okurky
Sviluška chmelová na paprice
Sviluška chmelová na paprice

Silněji napadené rostliny jsou celé pokryty jemnou pavučinkou, jejich listy hnědnou a předčasně zasychají. Napadené rostliny mají oslabený růst, zpomalenou tvorbu plodů a často i předčasně hynou.

Svilušky vyžadují sucho a teplo. Čím je vyšší teplota, tím je jejich vývoj rychlejší. Optimální teplota je nad 20o C a vlhkost vzduchu nižší než 70 %. Nepříznivé podmínky přežívají v půdě nebo v různých jiných úkrytech (např. v konstrukcích skleníků a fóliovníků) bez přijímání potravy.

Proti sviluškám a vrtalkám (Vertimec 1,8 SC)

Ošetřovat je třeba již při prvním výskytu škůdců. Vzhledem k biologii svilušek a třásněnek musí být jakékoliv ošetření proti škůdcům opakováno třikrát po sobě v intervu tři až pět dnů.


Chemická ochrana:

Pro postřik proti sviluškám a dalším škůdcům se doporučuje přípravek  PROTI sviluškám a vrtalkám (Vertimec 1,8 SC). Přípravek funguje kontaktně a translaminárně. Kontaktně znamená, že účinná látka funguje jen v místě dopadu účinné látky na list. Translaminární účinnost znamená, že účinnost přípravku po dopadu na jednu stranu listu se přenáší  i na druhou stranu listu. Výsledkem by tedy mělo být dokonalé pokrytí aplikační kapalinou všech částí rostliny, přestože stačí postříkat všechny listy jen z jedné strany.


Proti mšicím a sviluškám (Inporo) - koncentrátBiologická ochrana:

Při počátečním výskytu svilušek a dalších škůdců doporučujeme přírodní insekticid PROTI mšicím a svilškám (INPORO PS) - koncentrát. Přípravek na přírodní bázi (na bázi přírodních polysacharidů a dokusátu sodného). Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám neškodí, ale škůdce zahubí.

Pro zvýšení odolnosti v době výskytu doporučujeme také přípravek na přírodní bázi ze skořice INPORO Pro Cazin MP. Aplikujte min. 2x po 5 dnech.INPORO Cazin MP

Další možností je použití přírodní bylinkové soupravy ZDRAVÁ okurka – Odolnost okurek. Ze soupravy aplikujte obsažený přípravek Skleník Protekt, ideálně 1x týdně až do sklizně.

Oba přípravky jsou bez ochranné lhůty (OL).ZDRAVÁ okurka - odolnost okurek

Umístění článku

další (6)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.