Nedostatek vápníku u zeleniny a jabloní

Aktualizováno 2022-09-12 13:17:22

Nedostatek přijatelného vápníku způsobuje u zeleniny suchou hnilobu konců plodů. Tento problém se vyskytuje především rajčete, papriky nebo okurky. Dále může být důvodem uhynutí vnitřních listů hlávek zelí, poškození okrajů listů salátu a košťálovin, uhynutí vnitřních suknic cibule, tečkovitosti listů pekingského zelí, propadání a hnědnutí středů růžic květáku nebo hnědnutí poupat brokolice.

Nedostatek vápníku u jabloní způsobuje hořkou skvrnitost (pihovitost). 

Vzhledem k tomu, že vápník je relativně těžce pohyblivý v rostlinách, je jeho nedostatek jednou z nejzávažnějších a nejčastějších fyziologických poruch rostlin. Nejvíce se projevuje na těch částech rostlin, které jsou nejvzdálenější kořenům, t.j. na vegetačních vrcholech, na plodech nebo na okrajích listů. Tato porucha je podporována nadbytkem dusíku nebo i draslíku v půdě, kyselými půdami, nedostatečnou závlahou, ale i přemokřením půdy.


suchá hniloba konců plodů u papriky
suchá hniloba konců plodů u papriky
suchá hniloba konců plodů u rajčat
suchá hniloba konců plodů u rajčat
hořká skvrnitost jablek
hořká skvrnitost jablek
hořká skvrnitost jablek - řez
hořká skvrnitost jablek - řez

Řešením je použití listového hnojiva HARMONIE Vápník  nebo Wuxal SUS Kalcium.  Hnojiva odstraňují  daný problém,  zlepšují skladovací podmínky zeleniny, svěžest a vybarvení rostlin a zvyšují odolnost rostlin proti infekcím houbových chorob.Harmonie VápníkWuxal Kalcium

Aplikce postřikem na celou rostlinu, včetně plodů.

Umístění článku

další (4)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.