Mšice a molice na pokojových rostlinách

Aktualizováno 2022-09-12 10:22:18

Mšice sají na spodní straně listů a na vegetačních vrcholech. Napadené části se deformují, žloutnou a rostlina je pokryta lepkavou medovicí.

Molice způsobují škody sáním na rostlinách. Následkem toho dochází k odbarvování, deformování a opadávání listů. Vylučují lepkavou sladkou medovici, která ulpívá na listech.  Napadené rostliny zakrňují, chřadnou a nezřídka i hynou.


Mšice na listech
Mšice na listech
Mšice na listech
Mšice na listech
Molice na listech
Molice na listech

Chemická ochrana:Proti mšicím a molicím (Mospilan)

Vhodné jsou insekticidními přípravky Proti mšicím a molicím (Mospilan)Mospilan 20 SP nebo Karate se Zeon Technologií 5 SC.  Postřikují se při prvním výskytu mšice, zpravidla stačí jedna aplikace. U molic (jen Mospilan) je potřeba ošetření opakovat třikrát po sobě v intervalech 5 až 7 dnů.


Biologická ochrana (prevence):Proti mšicím a sviluškám (Inporo) RTU

Proti mšicím a sviluškám (Inporo) ve formě rozprašovače (RTU). Jedná se o insekticid na přírdní bázi (na bázi přírodních polysacharidů). Je účinný proti mšicím, sviluškám, štítenkám a puklicím na okrasných rostlinách. Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám neškodí, ale škůdce zahubí.

Dobrou volbou jsou také Žluté lepové šipky.  Na šipkách je lep, na který se přichytí škůdce. Tvoří tak mechanickou ochranu rostlin proti létajícím škůdcům. Rozměr šipek je 14x5 cm. Souprava obsahuje 5 ks šipek (2 ks jednostranně a 3 ks oboustranně lepivých) opatřených otvorem k zavěšení a 2 ks závěsů.


Poznámka k aplikaci:

Před aplikací je třeba zdůraznit otázku bezpečnosti. Většina chemických přípravků je nutné používat pouze mimo interiér. Rostliny proto před nastříkáním přeneste na balkón, do zimní zahrady, do garáže, sklepa nebo jiného nebytového prostoru. Výjimkou je použití  přírodní ochrany. Tyto přírodní produkty se většinou mohou aplikovat přímo v bytě.  

Umístění článku

další (3)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.