Co s posečenou trávou?

Aktualizováno 2022-09-08 11:23:41

Sekáte často trávník? Posečenou trávu můžete zkompostovat rychle a jednoduše, a to díky urychlovačům kompostu.



Pro podpoření rychlejšího procesu kompostování se z praxe osvědčilo přidat do kompostu přírodní přípravky, tzv. urychlovače kompostování. Můžete si vybrat z těchto forem urychlovačů.  Urychlovač kompostu granulát

Urychlovače ve formě granulí, např. Urychlovač kompostu granulát., Aplikuje se rozsypem do každé vrstvy kompostu. Je vyrobený z péřové moučky, kostní moučky, kakaových slupek a bakterií. Neobsahuje chemické látky a je vhodný pro použití v kompostérech,  nekrytých kompostech i pro plošné kompostování spadaného listí.


Urychlovače ve formě enzymů a baktérií
, např. Urychlovač komostu EnviComp patří k velmi účinným a dobrým urychlovačům. Tyto přípravky obsahují milióny enzymů a bakterií, které je nutné aktivovat ve vlažné vodě. Zhruba po 20 minutách se daná vrstva tímto roztokem prolije. Při používání enzymatických a bakteriálních prostředků není nutno kompost přehazovat. Přípravky výrazně podporují proces rozkladu a celý výsledný čas se velmi výrazně zkrátí.


Pro kompostování moderním a velmi účinným způsobem jsou vhodné urychlovače ve formě bylinného výluhu.
Jedná se například o přírodní bylinný výluh Urychlovač kompostu koncentrát. Jedná se o vodný koncentrovaný extrakt z šesti druhů bylin, které pomáhají rychlému rozkladuUrychlovač kompostu koncentrát organických látek v kompostu a zároveň pozitivně působí pro vytvoření ideálních podmínek ke zvýšení počtu mikroorganismů, potřebných v procesu kompostování. Díky výtažku z dubu a heřmánku výrazně omezuje vznik zahnívajících procesů a vytváří kompostovanou hmotu bez plísní a kvasných procesů, které zhoršují kvalitu finálního kompostu. Aplikuje se velmi jednoduše zálivkou konví do každé nové vrstvy ve velmi malé dávce, tj. 1-2 ml / 10 vody.


"Zlato" v kompostování patří dnes určitě Urychlovač kompostu GOLD

Jedná se o sypký materiál, který se připomíná velmi jemný substrát. Urychlovač kompostu Gold

  • rozkládá celulózu (drobné větvičky, piliny, dřevní štěpku, posekané větvičky, listy stromů, aj.). Celulóza tvoří 40-50% dřeva. Dřevo se skládá se z celulózových vláken (zajišťují pevnost dřeva). Jakmile dojde k rozkladu celulózy ve dřevě, dřevo se rozpadne.
  • hubí škodlivé bakterie, které se v organickém materiálu v kompostu mohou nacházet
  • likviduje semena plevelů v kompostu
  • výrazně urychluje vytvoření kompostu - při optimálních podmínkách je kompost hotový již za 1 měsíc
  • rozkládá veškerý organický kuchyňský a zahradní odpad

Více o tomto pokladu se můžete dočíst ZDE. 

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.