Šedá plíseň jahodníku

Aktualizováno 2022-09-08 11:13:39

Šedá plíseň (hniloba) je někdy podle anamorfního stádia houby, která ji způsobuje (Botrytis cinerea), označována též jako "botrytida". U jahodníku napadá především zrající a zralé plody, ale i nezralé plody, květy, květní stopky a listové čepele a řapíky. Na listech a stopkách způsobuje hnědé ohraničené skvrny a u květů je příčinou jejich zasychání a vadnutí. Nezralé plody hnědnou a zralé měknou, pokrývají se šedavým povlakem houby a hnijí. Jedná se o nejzávažnější chorobu jahod, která může způsobit i totální zničení veškeré sklizně.


šedá plíseň jahodníku
šedá plíseň jahodníku
šedá plíseň jahodníku
šedá plíseň jahodníku

Jedná se o typicky polyfágní houbu, která napadá celou řadu pěstovaných i volně rostoucích rostlin (především nějakým způsobem poškozených nebo stresovaných). Původce choroby přezimuje především na napadených částech rostlin. K šíření choroby dochází prostřednictvím výtrusů, které jsou přenášeny vzduchem. Vývoj choroby podporuje ovlhčení rostlin a vyšší vzdušná vlhkost. Choroba se nejvíce šíří za deštivého a teplého počasí. I když existují rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd, při silnějším infekčním tlaku jsou prakticky nevýznamné. Napadány jsou především přehoustlé a dusíkem přehnojené porosty.


OchranaSerifel

S ošetřením je třeba začít včas. První postřik by měl být použit v době, kdy jahodník začíná kvést (2 až 5 % kvetoucích rostlin) a druhý opakujeme po 7 dnech.

K ochraně je možné použít přípravek  SWITCH, SCALA nebo přírodní fungicid na bázi bakterií Serifel.

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.