Mšice zelná

Aktualizováno 2022-09-08 11:02:53

Tato mšice je hustě pokryta šedavým (modrošedým) voskovým popraškem. Kvůli tomuto typickému zbarvení je někdy nazývána "popelkou". Mšice většinou žijí v koloniích na spodní straně listů většiny brukvovitých rostlin. Ze zeleniny nejčastěji na hlávkovém zelí, především přehnojeném dusíkem a nedostatečně zásobeném draslíkem. Následkem sání mšic se listy deformují, žloutnou a při silnějším napadení dokonce zasychají. U hlávkové kapusty a zejména u zelí se nevytvářejí hlávky nebo tyto jsou podřadné kvality. Kromě těchto škod mšice zelná přenáší některé virové choroby a znečisťuje rostliny medovicí, která je následně přerůstána houbovými černěmi."


mšice na zelenině
mšice na zelenině
mšice na zelenině
mšice na zelenině
mšice na zelenině
mšice na zelenině

Mšice zelná přezimuje ve fázi černých, oválných, lesklých vajíček (délka asi 0,5 milimetru) na posklizňových zbytcích (např. neodklizené košťály), na řepce olejné, přezimujících druzích zeleniny (kadeřávek, růžičková kapusta apod.) a na brukvovitých plevelných rostlinách. První mšice se objevují začátkem května. Mšice zelná má schopnost se velmi rychle množit a vytvářet kolonie. Za jednu vegetaci mohou mít až 20 generací. Masovému rozmnožení mšic napomáhá teplé a suché počasí a nedostatečná závlaha.


Ochrana

I když mšice zelná má řadu přirozených nepřátel, většinou ji nedokáží udržet v přijatelném množství a je třeba přistoupit k cílené chemické ochraně.INPORO Proti mšicím a sviluškám

K ošetření na začátku výskytu je vhodný insekticid na přírodní bázi: Proti mšicím a sviluškám (Inporo) koncentrát.

U hlávkového zelí je nejdůležitější ochrana do doby než je vyvinuto více než 16 listů.

Umístění článku

další (6)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.