Antraknóza ořešáku

Aktualizováno 2020-12-10 11:01:59

Na listech, především kolem nervatury, vznikají různě veliké hnědě ohraničené skvrny, které jsou nejprve žlutohnědé, později od středů hnědé. Skvrny se postupně zvětšují a spojují. Napadené listy se deformují, zasychají a již koncem léta předčasně opadávají. V důsledku předčasného opadu dochází ke špatnému vyzrávání letorostů a ke zvýšenému riziku poškození mrazy. Skvrny mohou vznikat i na listových řapících, na plodech a výjimečně i na letorostech. Na plodech jsou skvrny šedohnědé až černé, mírně propadlé a lehce zaměnitelné se skvrnami způsobenými bakteriemi. Silněji napadené plody jsou deformované, nedostatečně vyzrálé a často předčasně opadávají. Tato choroba je někdy označována jako "hnědnutí listů ořešáků".



Původce antraknózy přezimuje v opadlých napadených listech, které jsou základním zdrojem infekcí. K infekcím dochází především od poloviny května do poloviny června, a to za vlhkého, nejlépe deštivého a teplejšího počasí okolo 20 °C (ovlhčení listů je podmínkou vzniku infekcí).


Ochrana

Výskyt choroby lze omezit ošetřením, nejlépe před květem ořešáku, které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu.

Ošetřovat by se měly především mladé stromky. Tato ochrana je účinná i proti bakteriální skvrnitosti ořešáku.

K ošetření se dříve používaly měďnaté přípravky (registraci měl Kurpkol 50, který se nyní již nemůže prodávat). V současné době nemá žádný fungicid registraci pro toto ošetření.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.