Ovoce

Výsadba drobného ovoce

Aktualizováno 2019-08-23 12:09:11

Mezi tradiční a velmi oblíbené drobné ovoce patří jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz a réva vinná.

čtěte více

Výživa jahod a drobného ovoce

Aktualizováno 2017-02-13 15:29:08

Abyste se mohli těšit z bohaté a chutné úrody ovoce, je důležité již na jaře dodat rostlinám správnou výživuMezi druhy drobného ovoce jsou také rostliny, které milují kyselé pH (kanadské borůvky nebo brusinka). Proto je důležité použít pro ně hnojivo určené pro kyselomilné rostliny.

čtěte více

Přezimující škůdci jabloní

Aktualizováno 2019-08-30 08:33:08

Na jabloních a jiných ovocných dřevinách přezimuje řada škůdců v různých vývojových fázích.

čtěte více

Kdo stojí za červivostí jablek?

Aktualizováno 2018-03-01 10:50:30

Pravděpodobně to bude obaleč jablečný nebo pilatka jablečná. Housenky těchto škůdců jsou nejčastějšími původci červivosti jablek. V případě obaleče jablečného, tak může poškozovat také i hrušky, meruňky a vlašské ořechy.

čtěte více

Skládkové hniloby jádrovin

Aktualizováno 2017-04-05 05:53:03

V průběhu skladování se u jádrovin může objevit několik druhů hnilob. Jejich příznaky jsou odvislé od původce hniloby.

čtěte více

Co jsou pesticidy?

Aktualizováno 2017-04-04 12:50:08

Pesticidy jsou přípravky a prostředky, které jsou určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců, a k ochraně rostlin, skladových zásob, technických produktů, bytů, domů, výrobních závodů nebo i zvířat a člověka. Na základě tohoto širokého spektra použití pesticidy rozdělujeme na tyto základní skupiny:

čtěte více

Na co před použitím přípravků nezapomenout?

Aktualizováno 2017-04-04 12:49:55

Než začnete používat jednotlivé přípravky a produkty, je dobré si uvědomit těchto sedm základních věcí:

čtěte více

Růstové fáze révy vinné - dle BBCH

Aktualizováno 2017-04-13 11:58:14

Fenologická stupnice růstových fází révy vinné.

čtěte více

Antraknóza ořešáku

Aktualizováno 2017-06-27 07:00:02

Na listech, především kolem nervatury, vznikají různě veliké hnědě ohraničené skvrny, které jsou nejprve žlutohnědé, později od středů hnědé. Skvrny se postupně zvětšují a spojují. Napadené listy se deformují, zasychají a již koncem léta předčasně opadávají. V důsledku předčasného opadu dochází ke špatnému vyzrávání letorostů a ke zvýšenému riziku poškození mrazy. Skvrny mohou vznikat i na listových řapících, na plodech a výjimečně i na letorostech. Na plodech jsou skvrny šedohnědé až černé, mírně propadlé a lehce zaměnitelné se skvrnami způsobenými bakteriemi. Silněji napadené plody jsou deformované, nedostatečně vyzrálé a často předčasně opadávají. Tato choroba je někdy označována jako "hnědnutí listů ořešáků".

čtěte více

Strupovitost jabloně

Aktualizováno 2017-06-28 06:37:02

Choroba poškozuje listy, plody i květy. Na listech způsobuje sazovité skvrny, které nekrotizují a silně napadené listy opadávají. Opadávají i silněji napadené květy a mladé plůdky. Větší plody jsou typicky strupovité, často se deformují a někdy i praskají.

čtěte více