Alternariová skvrnitost košťálovin

Aktualizováno 2022-09-08 10:59:51

Oba původci této choroby jsou příbuzné houby a způsobují shodné příznaky. Na všech listech (pravých i děložních), vznikají hnědé až černé, nejprve drobné, mírně propadlé, okrouhlé skvrny. Na řapících, květní stopkách a na šešulích jsou tyto skvrny protáhléjšího tvaru. Na pletivech uvnitř skvrn jsou viditelné typické soustředné kruhy. Skvrny postupně zasychají a praskají. Silněji napadené listy žloutnou, od okrajů zasychají a opadávají. U květáku se původci této choroby mohou projevit i ve formě hnědnutí a černání částí růžic.


alternariová skvrnitost košťálovin
alternariová skvrnitost košťálovin

Původci choroby přetrvávají v osivu nebo v půdě na napadených zbytcích rostlin. V průběhu vegetace jsou výtrusy roznášeny větrem. Rozvoj choroby podporuje vysoká vzdušná vlhkost a vyšší teploty. I když alternariová skvrnitost se vyskytuje prakticky na všech druzích brukvovité zeleniny, kde škodí zejména v semenných porostech (na šešulích), největší a pravidelné škody u konzumních porostů způsobuje na pekingském zelí.


OchranaOrtiva

Přímá chemická ochrana rostlin určených ke konzumu je možná pouze u pekingského zelí.

K ošetření je možné použít přípravek ORTIVA.

Ošetření se provádí již při prvních příznacích, což většinou bývá u rostlin ve fázi pěti listů. V závislosti na průběhu počasí a citlivosti odrůd je ošetření třeba opakovat ve 14 až 20 denních intervalech.

Umístění článku

další (4)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.