Sviluška chmelová na zelenině

Aktualizováno 2022-09-08 10:49:16

Lícové strany listů napadených rostlin postupně získávají světlejší až žluté zbarvení (u fazolu pak někdy i bělavé až stříbřité), přičemž žilnatina (nervatura) zůstává zelená. Spodní strany listů jsou pokryty jemnou pavučinkou, ve které se pohybují velmi drobní (0,5 mm) nazelenalí nebo žlutí "pavoučci" s červenýma očima, kteří zde sají. Tím dochází ke zvýšenému odpařování a k poruchám růstu rostlin v důsledku vylučování toxických slin. Silněji napadené listy hnědnou a předčasně zasychají. Napadené rostliny mají oslabený růst, zpomalenou tvorbu plodů a často i předčasně hynou. Sviluška chmelová napadá mnoho druhů rostlin. Ze zeleniny jsou to především rychlené lilky (baklažány), okurky a ostatní tykvovité druhy (tykve, melouny, cukety, patizony), papriky, rajčata a fazol.


Sviluška chmelová na paprice
Sviluška chmelová na paprice
Sviluška chmelová na listu okurky
Sviluška chmelová na listu okurky

Svilušky vyžadují sucho a teplo. Čím je vyšší teplota, tím je jejich vývoj rychlejší. Optimální teplota je nad 20 °C a vlhkost vzduchu nižší než 70 %. Nepříznivé podmínky přežívají v půdě nebo v různých jiných úkrytech (např. v konstrukcích skleníků a fóliovníků) bez přijímání potravy.


OchranaProti sviluškám a vrtalkám (Vertimec)Proti mšicím a sviluškám (Inporo) koncentrát

S ochranou je třeba začít při prvních zjištěných výskytech svilušky.

K ochraně fazolu není žádný registrovaný chemický přípravek. U plodové zeleniny - tzn. okurky, pariky, rajčata chemický přípravek Proti sviluškám a vrtalkám (Vertimec) nebo insekticid na přírodní bázi Proti mšicím a sviluškám (Inporo) - koncentrát.

Na základě provedených testů v akretidovaných laboratořích na okurkách ve skleníku v době výskytu svilušek -  je možné použít také i přírodní přípravek z bylin: Skleník protekt koncentrát

Zvyšuje obranyschopnost rostlin v době výskytu svilušek.

Umístění článku

další (6)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.