Škůdci stromů - podkopníčci

Aktualizováno 2022-09-08 09:22:37

Podkopníčci jsou drobní motýlci, jejichž housenky poškozují listy ovocných dřevin (především jabloní, třešní, višní, slivoní, jeřábu nebo lísky) a dalších dřevin (např. hlohu). Housenky podkopníčka ovocného (Lyonetia clerkella) vykusují v parenchymu listů úzké hadovité chodbičky (miny), které se pozvolna mírně rozšiřují. Při přemnožení dochází k usychání listů a stromy z dálky vypadají jako spálené. Housenky podkopníčka spirálového (Leucoptera malifoliella) vykusují v listech okrouhlé plošné miny (podkopěnky, "komůrky") o velikosti 4 až 6 mm. Uvnitř min je spirálovitě uložený černý trus. Při přemnožení je celá listová čepel pokryta minami.


podkopníčci
podkopníčci

Podpokníček ovocný přezimuje ve formě vajíček nebo dospělých motýlů ukrytých pod kůrou nebo v trávě. V našich podmínkách má tři generace. Housenky podkopníčka spirálového přezimují v bílých zámotcích v prasklinách borky, v trávě nebo v půdě u paty kmenů. Motýli první generace létají od května a druhé generace v srpnu a září.


OchranaKarate se Zeon Technologií 5 SC

Ochrana se provádí na základě sledování výletu motýlů, kladení vajíček a nebo počtu min na listu. Proti první generaci se doporučuje ošetřovat, jsou-li v průměru 2 vajíčka na listu, proti druhé generaci při 4 vajíčkách v průměru na jeden list.

K ošetření je možné použít přípravek  Karate se zeon technologií 5SC

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.