Podehnívání salátu

Aktualizováno 2022-09-08 09:21:50

Pod pojmem "podehnívání" salátu je třeba vidět houbovou chorobu hlávkového salátu způsobovanou několika druhy mikroskopických, převážně půdních hub, u nichž jsou obdobné příznaky. Vnější listy vadnou, žloutnou, klesají k zemi. Napadené rostliny postupně odumírají, za sucha usychají, za vlhka hnijí. V případě sklerotiniové hniloby je nejprve napaden kořenový krček, na němž se vytvářejí drobná (v případě houby Sclerotinia minor) nebo větší (v případě S. sclerotiorum) černá tělíska. Kořenomorka bramborová (Rhizoctonia solani) se většinou neprojevuje viditelnými příznaky. Poškození, která způsobuje, jsou však vstupní branou pro infekce způsobené jinými patogeny, mezi které patří především polosaprofytické šedé hniloby (Botryotinia fuckeliana). Ty jsou typické nápadně šedým myceliem houby na všech napadených částech (především na bázích listů).


výsadba salátu
výsadba salátu
hlízenka na salátu
hlízenka na salátu

Nejvíce je napadán rychlený salát pěstovaný v podmínkách nedostatku světla, nadbytku vláhy a střídání teplot (zejména mezi dnem a nocí).


OchranaZdravá zelenina - Odolnost zeleniny

Po každé výsadbě sazenic salátu doporučujeme zálivku bakteriální soupravou - Zdravá zelenina - Odolnost zeleniny.

Požíváním této soupravy, která obsahuje 2 bakteriální přípravky, dojde k tomu, že "užitečné bakterie" (obsažené v soupravě) obsadí prostor kolem kořenů rostlin a vytvoří v půdě nebo v substrátu "blokádu" vůči průniku patogeních bakterií v půdě nebo substrátu ke kořenům rostlin, tj. taková hradní sráž pro rostliny.

Navíc, použitím se zvýší výnos zeleniny!

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.