Podzimní výživa ovocných a okrasných rostlin, dřevin nebo trávníků

Aktualizováno 2023-10-12 07:32:32

Podzimní výživa v září či říjnu je pro okrasné, ovocné dřeviny a rostliny nebo pro okrasné trávníky  velmi důležitá. Nejde jen o správné načasování, ale hlavně o použití vhodného hnojiva.



Při výživě rostlin, dřevin nebo trávníků  se v průběhu roku dbá hodně na růst. Proto se používají tzv. jarně-letní hnojiva, která obsahují vyšší poměr dusíku, který podporuje růst rostlin a dále optimální poměr fosforu a draslíku pro dobrou kondici rostlin.

Speciální podzimní hnojiva však obsahují minimální (nebo žádné) množství dusíku, více pak fosforu a nejvíce draslíku. Tímto složením docílíte toho, že uvedené rostliny přirozeně sníží svůj růst, což je před zimou vhodné, a naopak  lépe vyzraje pletivo rostliny. Díky tomu je dřevina lépe připravená na přezimování.


Univerzální použití...

Z přírodních hnojiv je vhodné  univerzální podzimní kapalné hnojivo TRUMF Mix-K Kořeny a růst. Jedná se o přírodníkapalné hnojivo, které obsahuje nízký podíl dusíku a vysoký draslíku. Svým složením má univerzální použití, tj. můžete aplikovat zálivkou k většině rostlin na zahradě. Vhodné je proTrumf MixK růže, trávy, trvalé bylinky, okrasné keře, konifery nebo ovocné stromy.

Díky přírodnímu složení je hnojivo pro rostliny zcela bezpečné, bez rizika popálení nebo předávkování.  Na podzim hnojivo doporučujeme aplikovat zálivkou min. 2-3 x co 10-14 dní.


Rostlinám na podzim také  jen čistý draslík = draselná výživa.

Trumf Draselné hnojivo Vinasse

Čím více draslíku na podzim pro rostliny, tím lépe.... K podzimnímu hnojivu nebo samostatně, dodejte nyní rostlinám organo-minerální draselné hnojivo Trumf Draselné hnojivo VinasseJedná se o čistě draselné hnojivo (obsahuje vysokých 38% draslíku), které je vhodné pro všechny rostliny (kromě kyselomilných).

Aplikuje se stejně jako předchozí hnojivo, tj.  lehkým zapravení do půdy, při výsadbách nasypání přímo do jámy ke kořenům nebo při výživě okrasných trávníků rozhozem. Rostliny budou "vnitřně" silnější a odolnější vůči mrazu, suchu a dalším stresům během zimy.


Výživa trávníků...

Trumf Trávník Mech Jaro a PodzimTrumf Trávník Vápník a Hořčík

Pro výživu doporučujeme organominerální hnojivo TRUMF Trávník Mech Jaro a Podzim.  Obsahuje NPK (4,5+4+18) +2,5 Mg (hořčík) + bakterie. Je ve formě drobných granulí (drobků). Působí až 3 měsíce, proto aplikace jevhodná v září nebo na začátku října. Trávníku tak dáte čas, aby se důkladně „připravil“ na nadcházející zimu.

Pokud máte během roku problém i s mechy, doporučujeme použití ještě zároveň druhého hnojiva TRUMF Trávník Vápník a Hořčík. Díky vysokému podílu vápníku, hnojivo upravuje pH půdy (snižuje kyselost, kterou potřebují mechy). Při pravidelném použití tohoto hnojiva (podzim a jaro), postupně dojde k přirozenému úbytku mechů.

Umístění článku

další (12)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.