Housenky na buxusech a dalších rostlinách

Aktualizováno 2022-09-08 08:24:01

V posledních letech došlo k obrovskému výskytu housenek na buxusech, okrasných rostlinách (šeřík, aj.), na ovocných dřevinách (jabloně aj.), nebo na brukvovité zelenině.


šeřík - zavíječ zimostrázový
šeřík - zavíječ zimostrázový
housenka - zavíječ zimostrázový
housenka - zavíječ zimostrázový

Jedná se o různé druhy motýlů, kteří kladou svá vajíčka, že kterých se později stane housenka, na rostliny, které jim velmi chutnají.

K tradičním housenkám u nás patří housenky můry zelné. Tyto housenky napadají většinu brukvovité zeleniny (např. zelí, kapusta, brokolice, ředkev).

Asi nejznámější motýl (housenka) za poslední 3 roky je zavíječ zimostrázový.  Housenky tohoto motýla mají velmi agresivní, rychlý žír. Během několika dní dokáží sežrat několik let staré keře. Zavíječ zimostrázový napadá nejen zimostrát (buxusy), lidově řečeno krušpánky, ale také i šeříky a další listnaté keře, živé listnaté ploty, aj.

Prevence prakticky neexistuje.

Můžete pravidelně kontrolovat keře a v případě výskytu začít s insekticidním ošetřením na začátku výskytu. Šance, co nejvíce zachránit keře je pak vyšší, než když již přijdete a vidíte, jak je celý  nebo část keře „ozdoben“ pavučinou s housenky, které ožírají  vše zelené.


Při výskytu housenek doporučujeme provést důkladný postřik.Doporučujeme dva přípravky, a to chemický a biologický:Proti housenkám (Karate)

1) PROTI HOUSENKÁM (Karate se Zeon Technologií 5 CS). Jedná se o chemický insekticidní, kontaktní přípravek, který hubí housenky na okrasných rostlinách, peckovinách, jádrovinách nebo brukvovité zelenině. Při aplikaci doporučujeme použít smáčedlo, např.Silvet Star. Smáčedlo zajistí delší kontakt účinné látky na rostlině, housenkách (vyšší účinnost). Postřik proveďte velmi důkladně,  hloubkově do keře. Pro účinné vyhubení je nutné, aby postřikem byly zasažené všechny housenky. Postřik provádějte během dne (ne za přímého sluníčka) pokud teploty jsou do 23 st. C. Pokud jsou teplé dny (nad 25 st.C), je vhodné provádět postřik ráno nebo v podvečer, kdy teplota je nižší, tj. do 23 st.C.

2) LEPINOX Plus  jedná se o biologický insekticitní přípravek, který působí proti housenkám škodlivých motýlů. Velmi výborně účinkuje proti zavíječi zimostrázovému na buxusech, šeřících a další okrasných dřevinách.Lepinox Plus

Je také účinný také i na další housenky, jako jsou např. předivky, obaleči, píďalky, bekyně, bourovci, přástevníček americký, bělásek ovocný - buxusy, šeříky a další okrasné rostliny, obaleč jablečný, švestkový, jednopásový, mramorový, aj. - jabloně, švestky, broskvoně, réva vinná, aj., makadlovky - zelenina, broskvoně, blýskavka červivcová, černopáska bavlníková, zápředníček polní - jahodníky a zelenina (brokolice, kapusta, zelí, zelí pekingské, kapusta růžičková, vodnice, ředkev, salát, čekanka, štěrbák zahradní (endivie), kozlíček polníček, špenát, mangold, celer, petržel, hrách, fazol, tykev, cuketa, meloun vodní, meloun cukrový, rajče, paprika, baklažán) a kořeninové rostliny a koření (kardamon, fenykl, bazalka pravá).


Lepinox® Plus působí jako požerový přípravek, a to konkrétně proti housenkám motýlů (Lepidoptera). Doporučujeme aplikaci na housenky I a II instaru. Housenky po požití přípravku zastavují žír a po 2–5 dnech hynou. Lepinox® Plus nepůsobí na dospělce motýlů ani na jiné škůdce, nepoškozuje ani jejich antagonisty. Lepinox® Plus je selektivní biologický insekticid určený k regulaci housenek motýlů řádu Lepidoptera. Podmínkou dobré účinnosti je intenzivní žír housenek a vysoké pokrytí listové plochy postřikovou kapalinou včetně spodní strany listů. Je třeba, aby larvy přijaly produkt spolu s potravou, aby byly in…fikovány. Doporučujeme provádět ošetření v době líhnutí z vajíček, případně v raných vývojových stádiích larev (I a II instar). Po příjmu letální dávky larvy zastaví žír, mortalita nastává po několika dnech. V případě potřeby aplikaci opakujte a to v rozmezí 7–10 dní. Pro regulaci jedné generace jsou možné max. 3 aplikace. Lepinox® Plus dosahuje průměrné účinnosti. Dojde-li do 48 hod po aplikaci ke srážkám, doporučujeme ošetření opakovat.

Aplikace postřikem na registrované plodiny při výskytu housenek nebo náletů motýlů. Bez stanovené OL.

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.