Choroby česneku a cibulovin

Aktualizováno 2022-09-08 08:17:57

Na houbové choroby česneku a cibulovin je důležité myslet již při jejich výsadbě, ideálně na podzim.

Čím ošetřit cibuli, česnek nebo okrasné cibuloviny před podzimní výsadbou?


česnek
česnek
zelenina - cibuloviny
zelenina - cibuloviny
tulipány - okrasná cibulovina
tulipány - okrasná cibulovina

Pokud je podzim teplý, doporučujeme provést podzimní výsadby ozimé sazečky (cibule) sazečky nebo tulipánů, lilií a dalších okrasných cibulovin na konci října nebo v listopadu. Důležité je vždy provést výsadbu před zámrzem, tak, ať stihnou cibuloviny zakořenit (nesmí vyrašit).

 

Vitamíny brzy na jaře…..

Zelené naťe z cibulky jsou plné vitamínů. Pokud si je chcete dopřávat na jaře co nejdříve, je nutné na podzim zasadit ozimou sazečku cibuli v odrůdě Radar. Jedná se o standardní polo-pozdní odrůdu s kulovitou cibulí. Má vysoký výnos a pevnou slupku. Vyniká velmi vysokou odolností proti vybíhání do květu. Tuto odrůdu  lze krátkodobě skladovat, což u ozimých cibulí není běžná vlastnost.

Tato cibule se dá pěstovat kdekoliv, nemá žádné zvláštní nároky na pěstování. Má ráda lehčí, hlinito-písčité půdy. Nevhodné je přímé hnojení  chlévským hnojem. Ze živin potřebuje hlavně fosfor a draslík. Cibulky sázíme v říjnu, listopadu  do zámrazu. Je důležité, aby cibulky do zámrazu zakořenili, nikoliv vyrašily.


Jarní rozkvetlý záhon….

Pokud milujete jarní květiny, rozkvetlé záhony tulipánu, narcisů, krokusů, později pak lilií, apod., tak tato podzimní doba je vhodná právě pro jejich výsadbu.Clonoplus pro rozložení hub v půdě


Ošetření cibulovin před jejich výsadbou…

Cibule a okrasné cibuloviny velmi často trpní na různé choroby (plísně, hniloby cibulovin, apod.). Zdrojem infekce chorob jsou napadené cibule, hlízy použité jako sadba, posklizňové zbytky napadených rostlin nebo přímo zamořená půda.

Z praxe se velmi osvědčuje provést ošetření cibulovin rostlinným přípravkem PRO ROZLOŽENÍ HUB V PŮDY (Clonoplus). Jedná se o speciální přípravek, který obsahuje 4 kmeny hub rodu Clonostachys, spory přirozeně se vyskytujících v půdě.  Mají schopnost přes zimní období rozložit neaktivní stádia hub (sklerocia, gemy a chlamydospory (Claviceps, Sclerotinia, Botrytis, Rhizoctonia, Verticillium).

Ošetření je vhodné provést den před výsadbou. Rozmíchá se přípravek s vodou a naleje do sáčku s 1 kg sadby cibulovin. V průběhu ½ hodiny je nutné se sáčkem několikrát řádně protřepat, aby všechny cibulky byly zcela smočeny. Poté se obsah vysype a nechá do druhého dne oschnout. Po oschnutí, druhý den, doporučujeme provést výsadbu.



Zdravý česnek... moření před výsadbouZdravý česnek plus

Výsaba se provádí později, než cibuloviny. Výsadbu provádějte v době, kdy již začínají první mrazíky a teplota půdy trvale klesá pod 9°C. Toto chladné počasí je výbornou prevenci proti fuzáriové hnilobě,  která při této teplotě není v půdě aktivní. Pokud je podzim velmi chladný, můžeme s výsadbou začít klidně již průběhu října.   Česnek je v průběhu svého růstu nebo skladování náchylný na různé choroby. Tyto choroby způsobuje komplex několika různých mikroskopických hub. Jestliže se napadení projeví již v průběhu vegetace, dochází především k úbytku kořenů. Při skladování česneku dochází k trouchnivění, při kterém postupně sesychají jednotlivé stroužky, až uschne celá cibule. Zdrojem infekce jsou napadené stroužky použité jako sadba, posklizňové zbytky napadených rostlin nebo přímo zamořená půda.

Kromě chorob je však velkým problém také výskyt škůdce háďátka zhoubného. Jedná se o hlístici, která způsobuje kroucení listů (pokřivené listy, často visí jako zvadlé), celé rostliny žloutnou a usychají a kořeny práchniví.  Dochází k druhotnému napadení česneku chorobami a posléze k postupnému úhynu česneku.

Pro ošetření česneku je možné použití soupravu Zdravý česnek plus - MÁČENÍ SADBY. Jedná se o soupravu dvou přípravků,  speciálního sirnatého hnojiva Sulka Extra a rostlinného přípravku Clonoplus.

Sulka Extra dodá česneku výživu a jako vedlejší efekt při jeho použití je pozorováno omezení výskytu některých živočišných škůdců, např. háďatko zhoubné na česneku při hnojivém máčení sadby před výsadbou.

Clonoplus je speciální přípravek, který obsahuje 4 kmeny hub rodu Clonostachys, spory přirozeně se vyskytujících v půdě.  Mají schopnost přes zimní období rozložit neaktivní stádia hub (sklerocia, gemy a chlamydospory (Claviceps, Sclerotinia, Botrytis, Rhizoctonia, Verticillium).

Jako první se namáčí sadba (cca. 6-12 hodin) do hnojiva Sulka Extra.  Po zaschnutí se provádí ošetření přípravkem Clonoplus. Rozmíchá se přípravek s vodou a naleje do sáčku s 1 kg sadby česneku. V průběhu ½ hodiny je nutné se sáčkem několikrát řádně protřepat, aby všechny stroužky byly zcela smočeny. Poté se obsah vysype a nechá do druhého dne oschnout. Po oschnutí, druhý den, doporučujeme provést výsadbu.

Umístění článku

další (7)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.