Výživa a výživové poruchy révy vinné

Aktualizováno 2022-09-13 07:02:36

Základem je použití hnojiv do půdy na počátku vegetace, a to nejlépe v květnu a červnu.


hnojivo pro révu
hnojivo pro révu
chloróza
chloróza

Dobrým řešením je použití organických hnojiv, která účinkují v půdě po dobu až tří měsíců, a navíc nezasolují půdu chemickými látkami (např. Trumf réva).Trumf Réva vinná

 
Od srpna již používáme podzimní hnojiva, tedy taková, která obsahují více fosforu a draslíku a minimum  dusíku. Příkladem takového hnojiva je Trumf Podzim (obsah dusíku jen 4%, obsah fosforu 6%, obsah draslíku 12%).


Je dobré vědět, že různé poruchy rostlin jsou často způsobené nedostatkem určitého vyživovacího prvku. Tyto poruchy proto lze rychle vyřešit použitím správného kapalného hnojiva, které se aplikuje výhradně postřikem na list. Při použití pevného hnojiva do půdy, není vzhledem k jeho účinku možné rychle reagovat na vzniklou poruchu. Nehledě na to, že řešení některých poruch (např. chlorózy neboli žloutenky způsobené nedostatkem železa), je možné efektivně řešit pouze dodáním daného prvku postřikem na list.


Co je to (fyziologická) porucha rostliny?PROTI Nedostatku železa (Harmonie Železo)


Stav rostliny, který je způsoben většinou nedostatkem nebo také nadbytkem určitého vyživovacího prvku. Výskyt poruch z nedostatku přijatelných živin je vcelku častý jev. Typickými příznaky jsou hořká skvrnitost (pihovitost jablek), suché hniloby konců plodů plodové zeleniny, chlorózy broskvoní, révy, citrusů nebo okrasných rostlin.

 

Chloróza nebo také fyziologická žloutenka je porucha, která je poměrně častá u vinné révy. Okraje listů postupně žloutnou, ale žilnatina zůstává zelená. Přírůstky dřeva jsou malé, dřevo špatně vyzrává, rostliny slabě kvetou a vzniklé květy a plody často opadávají. Žloutenka je způsobena nedostatkem přijatého železa. Železo je nutné dodat rostlině výhradně kapalným hnojivem s vysokým obsahem železa. tj. PROTI Nedostatku železa (Harmonie Železo). Hnojivo se aplikuje v době po kvetení (při prvních příznacích) 3-4x v intervalu 10-14 dnů.

Wuxal SUS Kalcium

Pro zpěvnění slupky révy vinné v době růstu je vhodné aplikovat postřikem speciální hnojivo s obsahem vápníku, tj. PROTI Nedostatku vápníku (Harmonie Vápník) nebo Wuxal SUS Kalcium.

 

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.