Moniliová hniloba jádrovin

Aktualizováno 2022-09-13 06:53:35

Slupka i dužnina plodů měkne a hnědne. Na hnědých skvrnách se většinou vytvářejí soustředné kruhy špinavě bílých polštářků, které jsou tvořeny fruktifikačními orgány houby. Napadené plody většinou opadávají, ale mohou i mumifikované zůstat viset na stromech. V případě, že se choroba objeví ve skladovaném ovoci, je pro ní typická suchá hniloba, kdy plody jsou kožovité, nezcvrklé, černé, lesklé, bez soustředných kruhů. V ojedinělých případech mohou být napadeny i větvičky a výjimečně i květy. Choroba napadá jabloně (především odrůdy Kids Orange, Ontario, Šampion aj.), hrušně, kdouloně, ale velmi často i lísku obecnou (postupné hnědnutí a opad plodů).


moniliová hniloba
moniliová hniloba
moniliová hniloba
moniliová hniloba

Původce choroby přezimuje především v korunách stromů na mumifikovaných plodech, ale i na opadlých nebo nevhodně likvidovaných napadených plodech. Za vegetace se šíří větrem, vodou nebo hmyzem. K infekcím dochází především po poranění (např. kroupy, vosy a obaleč jablečný), nejčastěji za deštivého a teplejšího počasí. V sadech ošetřovaných proti strupovitosti je výskyt moniliové hniloby minimální. Ve skládce se choroba šíří i přerůstáním ze sousedních dotýkajících se plodů.

Zdravé jablko plus
Ochrana

Aplikace postřikem před poškozením plodů. U jádrovin doporučujeme ošetření přípravkem Bellis nebo soupravou Zdravé jablko plus Proti strupovitoti a padlí (obsahuje Bellis). Moniliová hniloba je podobný typ jako skládkové choorby, na které je také Bellis účinný.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.