Chloróza peckovin

Aktualizováno 2022-09-13 06:31:30

Chloróza nebo fyziologická žloutenka je porucha, která se vyskytuje především u broskvoní, ale též u třešní nebo slivoní.


chloróza
chloróza

Listové čepele postupně žloutnou, ale žilnatina zůstává zelená. Později jsou žluté celé listy, které se kroutí, mezi žilnatinou hnědnou a předčasně opadávají. U slaběji poškozených stromů jsou postiženy především vyšší patra korun. Přírůstky dřeva jsou malé, dřevo špatně vyzrává, rostliny slabě kvetou a vzniklé květy a plody často opadávají. Pokud se plody vytvoří, jsou podřadné jakosti. Při dlouhodobějším výskytu dochází i k úhynu celých stromů.

PROTI Nedostatku železa (Harmonie Železo)

Příčinou chlorózy jsou poruchy v zásobování rostlin železem, které má rozhodující úlohu při tvorbě rostlinného barviva - chlorofylu. Nedostatek železa v rostlinách může být zapříčiněn nadměrným obsahem fosforu a především vápníku v půdě, dále pak zhutněním těžkých půd, nadměrnou půdní vlhkostí, studenými půdami, chladným počasím, poškozením kořenové soustavy mrazem, suchem nebo škůdci, nedostatečnou nebo nevyrovnanou výživou.

Nejlepší ochranou jsou opakované postřiky listů hnojivem s lehce přijatelným železem. Takovým je hnojivo PROTI nedostatku železa (Harmonie Železo).

S postřiky se začíná již při prvních příznacích.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.