Obaleč jablečný

Aktualizováno 2022-09-08 11:11:33

Housenky tohoto motýlka jsou nejčastějším původcem "červivosti" jablek, ale poškozují i hrušky, meruňky a vlašské ořechy. Housenky nejprve krátkodobě a prakticky neznatelně okusují listy. U jádrovin se pak prokusují dovnitř plodů směrem k jadřincům, v nichž někdy poškozují i semena. Vstupní otvory do plodů jsou vyplněny trusem, kterým jsou někdy přilepeny k plodům i nejbližší listy. Plody poškozené obalečem bývají druhotně napadány moniliovou hnilobou.


Obaleč jablečný
Obaleč jablečný
 obaleč jablečný (dospělec)
obaleč jablečný (dospělec)

Škůdce přezimuje ve fázi housenky v pevném pavučinovém zámotku, který je umístěn v prasklinách kůry na kmenech, v trávě apod. Na jaře, po krátkém zakuklení, se líhnou motýlci, kteří od konce května kladou jednotlivě asi jeden milimetr veliká vajíčka na mladé plody nebo i listy v blízkosti plodů. Jedna samička naklade asi 80 až 120 vajíček. Vylíhlé housenky asi za 3 až 4 týdny opouštějí plody. V teplejších oblastech se vyvíjí ještě i druhá (letní) generace.

Proti červivosti (Spintor)
Ochrana

Termíny ošetření je nejvhodnější volit na základě signalizace (feromonové lapáky). Bez možnosti signalizace se první ošetření doporučuje provést od začátku června a druhé za 10 až 14 dnů.

K ošetření je možné použít chemické přípravky Mospilan 20 SPKarate se zeon technologií 5 SC. Pro šetrnější ochranu je možnost použít přípravek na přírodní bázi Spintor nebo Proti červivosti (Spintor)

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.