Plevele v trávnících

Aktualizováno 2022-09-08 10:57:50

Pod pojem "plevele" se rozumí všechny rostliny, které rostou na pěstební ploše proti vůli pěstitele. Pěstovaným rostlinám pak škodí různými způsoby. Někdo považuje pampelišku lékařskou, jetel plazivý, sedmikrásku chudobku nebo jitrocele za vítané zpestření své zahrady, jiný, který vyžaduje velmi kvalitní, moderní trávník, pak opodstatněně tyto rostlinné druhy považuje za nežádoucí plevele, zejména když vlivem častého sežínání se plevelné druhy postupně stávají dominantními a požadované druhy trav potlačují.


okrasný trávník
okrasný trávník
smetanka lékařská v trávníku
smetanka lékařská v trávníku
sedmikrásky v trávníku
sedmikrásky v trávníku


Likvidace plevelů

K odstranění nevhodných druhů rostlin v trávnících slouží herbicidy, které jsou nejen velmi účinné, ale i dostatečně bezpečné a selektivní.Agrofit kombi

Z praxe se nejlépe osvědčila herbicidní souprava Agrofit kombi. Obsahuje dva přípravky Starane Forte a Lontrel 300. Je maximálně účinná na většinu dvouděložných plevelů v trávníku. Souprava má zcela jasné a konkrétní dávkování  (použití obou přípravku do jedné společné aplikační tekutiny). Díky tomu tak zajišťuje vysokou účinnost na dvouděložné plevele v trávnicích. K trávníku je maximálně šetrný.  Souprava je ve dvou baleních: na 100 m2 a na 1000 m2 plochy trávníku / ošetření.

Dále je možná také souprava Zdravý trávník. Obsahuje herbicid Bofix a bylinný extrakt Trávník koncentrát. Herbicid si poradí s dvouděložnými plevely v trávníku a bylinný extrat zvýší odolnost trávníku na jaře, v létě i na podzim nebo v době výskytu houbových chorob trávníku.  Balení je na 100 m2 plochy / na každý postřik (ošetření). Souprava je na 4 postřiky (1x herbicidní postřik a 3x bylinný postřik).  Krásný trávník bez plevelů (Zdravý trávník)


Pro hubení plevelů v trávníků můžete také použít jednotlivé selektivní herbicidy, např. Bofix, Banvel 480 S, Lontrel 300, Starane Forte.


Pro hubení kopřiv, bodláků a dalších odolných plevelů je vhodný selektivní herbicid PROTI plevelům a dřevinám (Garlon) nebo Garlon New. Aplikuje se jen lokálním postřikem, tj. postřikem přímo na zelenou plochu plevele.PROTI plevelům a dřevinám (Garlon)

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.