Mšice na ovocných dřevinách

Aktualizováno 2022-09-08 10:52:28

Na ovocných dřevinách se vyskytuje celá řada různých mšic. Zelená nebo zelenočerná mšice jabloňová způsobuje na jabloních a hrušních svinování listů, zkrucování letorostů a deformace plodů. Různě zbarvená m. jitrocelová je příčinou deformací a typického zčervenání listů jabloní. Deformace a žloutnutí listů hrušní způsobuje m. svízelová. M. broskvoňová nebo m. hnízdotvorná způsobují svinování a deformace nejmladších listů broskvoní. Podobné příznaky na slivoních způsobuje zelená m. slívová, m. bodláková nebo m. švestková, která však napadá i broskvoně a meruňky. Zkroucení letorostů a svinování listů třešní je způsobováno výrazně černou m. třešňovou.


Mšice na listech
Mšice na listech
Mšice na listech
Mšice na listech

Převážná věštšina mšic přezimuje na původních hostitelích ve fázi vajíček. Mšice jabloňová žije celoročně na jabloních, ale ostatní mšice většinou odlétají na léto na jiné rostliny a až před zimou se vrací na původního hostitele (migrují). Tak např. m. jitrocelová na jitrocele, m. svízelová na svízele, m. třešňová a m. broskvoňová na různé byliny i dřeviny. Na různé byliny (především hvězdnicovité) odlétá na léto m. slívová, m. bodláková a m. hnízdotvorná.


OchranaJarní ošetření (Inporo)

Proti škůdůcm je vhodný insekticid na přírodní bázi Jarní ošetření (Inporo), který se aplikuje postřikem od rašení do začátku růžového poupěte.

V průběhu vegetace je možné použít přípravky, kterými se ošetřují ovocné dřeviny při prvních výskytech mšic, znovu můžete použít insekticid na přírodní bázi:  Jarní ošetření (Inporo) nebo chemický insekticid se systémovým účinkem Mospilan 20 SP.

Umístění článku

další (10)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.