Výsadba rajčat do zahrady

Aktualizováno 2022-09-13 08:01:54


Termín výsadby na záhon: v druhé polovině května

Rostliny vysazujeme na  záhon zpravidla až po polovině května, zálaží na počasí a odrůdě. Nepsaným pravidlem je výsadba sazenic rajčat až po "zmzlých", v mírných polohách se to však nemusí vždy dodržet.




Teplota půdy při výsadbě rajčat by měla být kolem 10 stupňů a vyšší. Před výsadbou udržujeme kořenový bal kolem rajčat. Sazenice určené do skleníku můžeme samozřejmě vysadit i dříve. Vždy ale musíme chránit vysázené rostliny před případnými mrazíky (např. překrytím bílé netkané textilie).

Při vysazování rajčat je velmi praktické na určený záhon nejprve umístit černou nebo hnědou netkanou textilii. Do textilie vyřízněte otvory, do nichž rajčata zasadíte.

Textilie zamezuje nadměrnému odpařování vody z půdy, zabraňuje prorůstání plevelů a také znečištění plodů či rostlin od zeminy.

 

Na co nezapomenout při výsadbě na záhon?

Již při vysazování na záhon je dobré myslet na základní hnojení rostlin, které bude přispívat k jejich rychlejšímu a zdravějšímu růstu. Nicméně hnojení při vysazování má jedno specifikum. Kvůli tomu, že dáváme hnojivo do jámy přímo ke kořenům, lze použít pouze hnojiva organická (přírodní), která nepopálí kořeny rostlin. Přírodní hnojiva navíc nezasolují půdu chemickými látkami, tak jak tomu je u hnojiv minerálních (chemických). Přírodní hnojiva účinkují v půdě po dobu několika měsíců.

 

Jaké hnojivo vybrat při výsadbě?

Pro rajčata pěstovaná na záhoně doporučujeme Trumf - Zelenina organické hnojivo nebo přímo speciální hnojivo pro rajčata - Trumf Rajčata granulované hnojivoTrumf Rajčata

Jedná se o čistě přírodní (organické) granulované hnojivo. Zvýšený obsahu draslíku působí příznivě na tvorbu plodů, jejich dozrávání a zvýšenou trvanlivost plodů po sklizni. Obsahuje hořčík pro svěží zelenou barvu rostlin. Používá se pro rajčata. Hnojivo působí po dobu až 3 měsíců.



Pro výživu během vegetace, zejména u rajčat, které jsou zasazené v truhlících či jiných venkovních nádobách, doporučujeme zálivkou 1x týdně Trumf Rajčata kapalné hnojivo. Dodá chybějící živiny do substrátu a podpoří rajčata v růstu a v tvorbě květů a plodů. Trumf Rajčata kapalné hnojivo


Jak vyzrát na plíseň na rajčatech?

Nejhorší noční můrou všech pěstitelů rajčat je plíseň bramborová. Choroba se šíří především za vlhkého počasí a za střídavých teplot (teplé dny a chladné noci).  Abychom co nejvíce omezili plíseň na rajčatech, je důležité myslet na jejich ochranu.  Od začátku června, doporučujeme systémové přípravky, během léta pak používání kontaktních přípravků.


Pozor, pokud jste rádi používali pro ošetření rajčat a dalších rostlin systémové fungicidy Acrobat MZ WG, Ridomil Gold MZ Pepite nebo kontaktní fungicid Dithane DG Neotec, pak  sezóna 2021 je pro ně poslední. Od  roku 2022 se již nesmí prodávat ani používat (nařízení v rámci celé Evropy).

Z tohoto důvodů máme pro vás novou soupravu pro ošetření rajčat, a to ZDRAVÉ Rajče plus – PROTI plísni rajčat.Zdravé rajče plus

Souprava ZDRAVÉ Rajče plus – PROTI plísni rajčat  je účinná proti plísni bramborové na rajčatech, padlí a dalším houbovým chorobám (hnědá skvrnitost, čerň rajčatová) a zároveň zvyšuje odolnost rajčat až do sklizně.  Obsahuje systémový fungicid Ortiva a přírodní výluh z bylin s převahou šalvěje  Rajčata koncentrát.  Ošetření rajčat postřikem doporučujeme od začátku června, a to 2 x každých 10 dní přípravkem Ortiva. Poté pak pravidelný postřik přírodním bylinným výluhem Rajčata koncentrát cca 1x týdně až do sklizně.

Tento přírodní výluh z bylin je bez ochranné lhůty, tj. můžete jej aplikovat bezpečně během celé sklizně. Každé ošetření v balení je na 5 l vody.



Ošetření výsadby pomocí bakterií - půdní chorobyZdravá zelenina - Odolnost zeleniny

Při pěstování zeleniny se můžete setkat s různými problémy rostlin, které pocházejí z půdy. V půdě se mohou nacházet různé patogeny (zárodky) půdních houbových chorob.  Ty bohužel v substrátu nebo v půdě očima nevidíme. Pokud se pak usídlí na kořenech zeleniny, negativně pak ovlivňují růst, výnos a zdravotní stav celé rostliny. Na záchranu zeleniny pak bývá již pozdě.

Osídlete kořeny zeleniny „prospěšnými bakteriemi“. 

Nová souprava ZDRAVÁ zelenina – odolnost zeleniny obsahuje 2 přírodní bakteriální přípravky.

Souprava je určená pro všechnu zeleninu např. listovou, kořenovou, cibulovou, plodovou nebo brukvovitou.

  • První přípravek INPORO Zdravá zelenina je ve formě suchého prášku. Obsahuje životaschopné spory bakterií (Bacillus amyloliquefaciens). Tyto užitečné bakterie, které osídlí kořeny rostlin, produkují fytoalexiny – látky se stimulačními účinky na růst a přirozenou obranyschopnost zeleniny = podporují zdravý růst zeleniny, včetně jejích kořenů.
  • Druhý přípravek INPORO Růst zeleniny je také ve formě suchého prášku. Obsahuje životaschopné spory bakterií (Paenibacillus polymyxa). Bakterie navazují u kořenů v půdě vzdušný dusík a působí stimulačně na růst zeleniny. Svojí činností bakterie zvyšují biologickou aktivitu půdy, podílí se na rozkladu organických látek v půdě, při kterém se uvolňují živiny (NPK, aj.), které pěstovaná zelenina vyžívá pro svoji výživu. Přípravek tedy podporuje růst rostlin a zvyšuje úrodu zeleniny.


Jak se souprava aplikuje?

Bakterie se aplikují vždy zálivkou do půdy, jedná se o půdní bakterie (neaplikujte postřikem na nadzemní části rostlin = zde neúčinkují).  Přípravek se smíchá s odstátou vodou (bez chlóru), nechá se 20-30 min aktivovat a následně se provede zálivka do půdy nebo substrátu.  Po výsevu nebo výsadbě použijte 1.přípravek (INPORO Zdravá zelenina) a po 2-4 týdnech použijte 2.přípravek (INPORO Růst zeleniny).

Každý přípravek (sáček v soupravě) má 10 g a je na plochu 10 m2. U rostlin s delší vegetační dobou, např. rajčata, papriky, okurky, aj. je vhodné aplikovat opakovaně (střídání přípravků v soupravě) např. každých 6 týdnů až do sklizně.

Zdravá zelenina - Odolnost zeleniny = aplikace


Další informace o soupravě a použití najdete ZDE.



Umístění článku

další (4)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.