Housenky na rostlinách - jak je vyhubit?

Aktualizováno 2022-09-08 07:59:48

Od dubna do konce října číhají na zeleninu, drobné ovoce, okrasné keře (buxusy, aj.) nebo ovocné stromy keře a stromy hladové housenky škodlivých motýlů.


housenky na zelenině
housenky na zelenině
zavíječ na buxusech
zavíječ na buxusech
zavíječ na šeříku
zavíječ na šeříku
červivost způsobená housenkou obaleče
červivost způsobená housenkou obaleče

V posledních letech došlo k velkému rozšíření škodlivých motýlů, jejichž housenky dokážou zničit za velmi krátký čas (hodiny až dny - dle rozmnožení housenek) okrasné dřeviny, např. buxusy, šeříky, ovocné stromy (jabloně, hrušně) či keře (angrešty, rybízy, aj.) nebo zeleninu (zelí, kedluben, aj.).


K nejčastějším škodlivým motýlům našich zahrad patří:

  • zavíječ zimostrázový - housenky napadají buxusy, šeříky a další okrasné rostliny
  • obaleč jablečný, švestkový, jednopásový, mramorový, aj. - housenky způsobují tzv. červivost ovoce (jabloně, švestky, broskvoně, réva vinná, aj.)
  • makadlovky - na zelenině, broskvoních
  • blýskavka červivcová, černopáska bavlníková, zápředníček polní - housenky napadají jahodníky a zeleninu (brokolice, kapusta, zelí, zelí pekingské, kapusta růžičková, vodnice, ředkev, salát, čekanka, štěrbák zahradní (endivie), kozlíček polníček, špenát, mangold, celer, petržel, hrách, fazol, tykev, cuketa, meloun vodní, meloun cukrový, rajče, paprika, baklažán) a kořeninové rostliny a koření (kardamon, fenykl, bazalka pravá)
  • předivky, obaleči, píďalky, bekyně, bourovci, přástevníček americký, bělásek ovocný - housenky napadají okrasné dřeviny a rostliny
  • bělásek zelný nebo můra - housenky napadají většinou brukvovitou zeleninu

Proti housenkám (Karate)

Abyste ochránili svoji úrodu je potřeba, rostliny kontrolovat a v případě jejich výskytu provést účinné ošetření. Můžete se vybrat mezi chemickým nebo biologickým.

Chemické ošetření:

  • PROTI Housenkám (Karate) - působí proti obalečům na jabloních, housenkám na jádrovinách, peckovinách, zelenině brukvovité (kromě kedlubny a brukvovité zeleniny listové) a proti housenkám na okrasných rostlinách

Působí jako kontaktní jed s výraznou účinností  proti savým i žravým škůdcům. Pokud se přípravek použije pro časnou jarní aplikaci, má výrazné vedlejší účinky na svilušky (Tetranychidae). Vyznačuje se rychlou účinností (knockdown efekt) a dlouhým reziduálním působením. Je světlo-stabilní, což umožňuje jeho použití proti rozvlekle nastupujícím škůdcům. Dráždivé účinky vyvolávají neklid hmyzu a nutí i skrytě žijící druhy ke kontaktu s účinnou látkou. Má repelentní účinek. Přípravek dobře působí při nízkých teplotách do 20 – 25 C. Při vysokých teplotách účinnost klesá!!!

Aplikace postřikem na registrované plodiny při výskytu housenek nebo náletů motýlů. Nutno dodržel OL (ochrannou lhůtu), tj. sklizeň je možná až po uplynutí dané OL.


Biologické (přírodní) ošetření:Spintor

  • Spintor působí proti obalečům na jabloních a révě vinné, housenkám na zelenině (květák, hlávkové zelí, růžičková kapusta, brokolice) aj. žravým škůdcům

Obsahuje účinnou látku spinosad, což je přírodní produkt získaný fermentační činností bakterií Saccharopolyspora spinosa, která se běžně vyskytuje v půdě. Jako přírodní produkt se spinosad (jedná se o směs dvou biologických komponentů - spinosynu A a spinosynu D) vyznačuje  mimořádně nízkou toxicitou vůči člověku a teplokrevným živočichům, je tedy šetrný k životnímu prostředí. SpinTor působí jako požerový a kontaktní insekticid. Vyznačuje se novým mechanismem působení. Doposud nebyla prokázána rezistence u hmyzích škůdců k přípravku SpinTor a ani křížová rezistence s jinými účinnými látkami. Příjem účinné látky škůdci nastává příjmem potravy i přímým kontaktem s látkou. Působení účinné látky spočívá v ovlivňování aktivity neuronů hmyzích jedinců (což v konečné fázi vede k hyperaktivitě neuronů a svalové aktivitě). Účinek nastává již po několika hodinách; následně dochází k úhynu hmyzích škůdců.  SpinTor účinkuje na škůdce z řádu motýlů (Lepidoptera), brouků (Coleoptera), dvoukřídlých (Diptera) a třásnokřídlých (Thysanoptera). SpinTor nepůsobí na savý hmyz (mšice).

Aplikace postřikem na registrované plodiny při výskytu housenek nebo náletů motýlů. Nutno dodržel OL (ochrannou lhůtu), tj. sklizeň je možná až po uplynutí dané OL. Účinkuje také i při vyšších teplotách. 

Lepinox Plus

  • LEPINOX Plus - působí proti housenkám škodlivých motýlů:
    • zavíječ zimostrázový, předivky, obaleči, píďalky, bekyně, bourovci, přástevníček americký, bělásek ovocný - buxusy, šeříky a další okrasné rostliny
    • obaleč jablečný, švestkový, jednopásový, mramorový, aj. - jabloně, švestky, broskvoně, réva vinná, aj.
    • makadlovky - zelenina, broskvoně
    • blýskavka červivcová, černopáska bavlníková, zápředníček polní - jahodníky a zelenina (brokolice, kapusta, zelí, zelí pekingské, kapusta růžičková, vodnice, ředkev, salát, čekanka, štěrbák zahradní (endivie), kozlíček polníček, špenát, mangold, celer, petržel, hrách, fazol, tykev, cuketa, meloun vodní, meloun cukrový, rajče, paprika, baklažán) a kořeninové rostliny a koření (kardamon, fenykl, bazalka pravá)

Lepinox® Plus působí jako požerový přípravek, a to konkrétně proti housenkám motýlů (Lepidoptera). Doporučujeme aplikaci na housenky I a II instaru. Housenky po požití přípravku zastavují žír a po 2–5 dnech hynou. Lepinox® Plus nepůsobí na dospělce motýlů ani na jiné škůdce, nepoškozuje ani jejich antagonisty. Lepinox® Plus je selektivní biologický insekticid určený k regulaci housenek motýlů řádu Lepidoptera. Podmínkou dobré účinnosti je intenzivní žír housenek a vysoké pokrytí listové plochy postřikovou kapalinou včetně spodní strany listů. Je třeba, aby larvy přijaly produkt spolu s potravou, aby byly in…fikovány. Doporučujeme provádět ošetření v době líhnutí z vajíček, případně v raných vývojových stádiích larev (I a II instar). Po příjmu letální dávky larvy zastaví žír, mortalita nastává po několika dnech. V případě potřeby aplikaci opakujte a to v rozmezí 7–10 dní. Pro regulaci jedné generace jsou možné max. 3 aplikace. Lepinox® Plus dosahuje průměrné účinnosti. Dojde-li do 48 hod po aplikaci ke srážkám, doporučujeme ošetření opakovat.

Aplikace postřikem na registrované plodiny při výskytu housenek nebo náletů motýlů. Bez stanovené OL.

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.