Choroby zeleniny

Aktualizováno 2020-06-30 10:13:05

Čím ošetřit zeleninu proti plísním, padlí nebo dalším chorobám?


Dagonis
Dagonis
Proti plísni šedé (Prolectus)
Proti plísni šedé (Prolectus)
Protekt koncentrát
Protekt koncentrát
Zdravá okurka - odolnost okurek
Zdravá okurka - odolnost okurek

K nejčastějším chorobám zeleniny, které napadají listy, stonky nebo plody patří:


1)     
PLÍSNĚ

  • plíseň bramborová na bramborách nebo rajčatech
  • plíseň okurková na tykvovité zelenině (okurka, meloun, cuketa, dýně)
  • plíseň cibulová na cibuli, česneku nebo pórku
  • plíseň šedá na rajčatech, paprikách a tykvovité zelenině s jednou slupkou (okurka, cuketa, dýně)


Ošetření:

Aplikace všech přípravků postřikem, převážně preventivně nebo při prvních příznacích.

  • Proti plísním zeleniny aplikujte (dle registrovaných chorob a plodin) systémové fungicidy (Acrobat MZ WG, Ortiva nebo Ridomil Gold MZ Pepite) v červnu, postřikem 2-3x co 10 dní. V červenci, srpnu, aplikujte (dle registrovaných chorob a plodin) již jen kontaktní přípravky (Dithnane DG Neotec, Champion 50 WG), a to 1-2 dny před každým větším deštěm.


Naše praktická zkušenost – přírodního ošetření:

Bylinné výluhy, vhodné pro ekologické pěstování (Rajčata koncentrát, Protekt koncentrát nebo souprava ZDRAVÁ okurka - odolnost okurek).  Aplikace od června 1x týdně. V případě zhoršení kondice zeleniny 3x po 3 dnech. Bez ochranné lhůty, zcela bez chemie.


2)     
PADLÍ

  • padlí na rajčatech, paprikách, mrkvi, okurkách a další tykvovité zelenině (okurka, meloun, cuketa, dýně)


Ošetření:

Aplikace všech přípravků postřikem, převážně preventivně nebo při prvních příznacích.

Proti padlí aplikujte (dle registrovaných plodin) nejprve systémové fungicidy (Ortiva, Dagonis) a později, když je méně srážek, kontaktní fungicid (Proti padlí – Kumulus WG).


Naše praktická zkušenost – přírodního ošetření:

Bylinný výluh, vhodný pro ekologické pěstování (Réva vinná koncentrát). Aplikace od června 1x týdně. V případě zhoršení kondice zeleniny 3x po 3 dnech. Bez ochranné lhůty, zcela bez chemie.


3)      LISTOVÉ SKVRNITOSTI (alternáriová skvrnitost, kroužkovitá skvrnitost brukvovité zeleniny, hnědá skvrnitost, aj.)

  • vyskytují se na rajčatech, paprikách, zelí, brukvovité zelenině (květák, brokolice)


Ošetření:

Aplikace všech přípravků postřikem, převážně preventivně nebo při prvních příznacích.

Proti skvrnitostem aplikujte (dle registrovaných plodin a chorob) systémové fungicidy (Ortiva, Dagonis).


Naše praktická zkušenost – přírodního ošetření:

Bylinný výluh, vhodný pro ekologické pěstování (Plodová zelenina koncentrát, rozprašovač). Aplikace od června 1x týdně. V případě zhoršení kondice zeleniny 3x po 3 dnech. Bez ochranné lhůty, zcela bez chemie.


4)     
ČERNÁ HNILOBA

  • vyskytuje se převážně na tykvovité zelenině (okurka, meloun, cuketa, dýně, aj.).


Ošetření:

Aplikace všech přípravků postřikem, převážně preventivně nebo při prvních příznacích.

Proti černé hnilobě aplikujte (dle registrovaných plodin a chorob) systémový fungicid (Dagonis).


K nejčastějším chorobám zeleniny, které napadají kořeny zeleniny patří:

Hlízenka obecná (sclerotinia sclerotiorum), vadnutí rostlin (verticillium sp.), sclerotium cepivorum(projevuje se např. bílo-šedou hnilobou u kořene cibule, česneku), thielaviopsis basicola (projevuje se např. černáním kořenů mrkve, celeru, aj.), padání klíčních rostlin (způsobené vlivem několika půdních houbových chorob) - častý výskyt u výsevu (po vzejití mladných rostlin) paprik, okurek, rajčat, aj.

  • výskyt může být prakticky u kterékoliv zeleniny. Nejčastěji se však choroby vyskytují u salátu, zelí, kořenové zelenině, cibuli, česneku, rajčat nebo okurek.


Ošetření:

Aplikace všech přípravků zálivkou do půdy, převážně preventivně nebo při prvních příznacích.

  • Proti hlízence aplikujte 1x postřikem fungicid (Dagonis) nebo zálivkou do půdy přírodní bakteriální soupravu  (ZDRAVÁ zelenina – odolnost zeleniny). Aplikace zálivkou je možná co 4-6 týdnů až do sklizně.
  • Proti dalším půdním chorobám  aplikujte zálivkou do půdy, substrátu přírodní bakteriální soupravu  (ZDRAVÁ zelenina – odolnost zeleniny). Aplikace je možná co 4-6 týdnů až do sklizně.

 

Umístění článku

další (19)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.