Ošetření révy vinné v prvním roce

Aktualizováno 2022-04-11 08:12:17

V prvním roce je nutné ošetřovat proti padlí révovému a peronospoře.


Padlí révové na plodech
Padlí révové na plodech
padlí na listech
padlí na listech
Plíseň révová na plodech
Plíseň révová na plodech
plíseň révova na listu
plíseň révova na listu

Ochrana proti obalečům a šedé plísni není nutná. Je třeba včas odstranit květenství, aby se zabránilo zbytečnému vysilování rostliny.


Houbové choroby - padlí a plíseň révová


1) Chemická ochrana:

Na počátku vegetace se rostlina ošetřuje kontaktními fungicidy, čili přípravky proti houbovým chorobám, které účinkují jen v místě dopadu aplikační kapaliny na list.

V období od květu až do zaměkání bobulí je vhodné použít systémové fungicidy, čili přípravky které chrání celou rostlinu díky tomu, že se po dopadu kapaliny na list  rozšíří do celého rostliny. Interval mezi postřiky je 7-10 dnů (např. Discus).

Způsob ošetření by se po dvou až třech letech měl obměnit. Nedoporučuje se několik let po sobě ošetřovat stejnými přípravky, neboť daná choroba či škůdce si na účinnou látku zvyknou, a proto přípravek již neúčinkuje dobře.

Pro ošetření révy proti padlí a plísni révové, doporučujeme přípravky střídat.


2) Biologická ochrana (nebo prevence):Zdravá réva (Odolnost révy)

Souprava ZDRAVÁ RÉVA - ODOLNOST RÉVY

Souprava obsahuje 2 přírodní bylinné výluhy (Réva Alfa a Réva Beta). Aplikuje se před nebo v období výskytu plísni révové nebo padlí révového.

  • RÉVA ALFA - koncentrát je přírodní výluh ze směsi bylin s převahou šalvěje. Posiluje obranyschopnost rostlin v obobí výskytu plísně révové.

Je bez ochranné lhůty, révu lze ihned konzumovat. Je vhodný pro ošetření v době sklizně. Neovlivňuje vůni ani chuť hroznů.

Aplikuje sepostřikem na list v průběhu celého roku 1x 14 dní. V období výskytu padlí révového (před květem, v květu, po odkvětu, uzavírání hroznů).

 

  • RÉVA BETA - koncentrát je přírodní výluh ze směsi bylin s převahou kopřivy dvoudomé a přesličky rolní. Posiluje obranyschopnost rostlin v obodbí výskytu padlí révového.

Je bez ochranné lhůty, révu lze ihned konzumovat. Je vhodný pro ošetření v době sklizně. Neovlivňuje vůni ani chuť hroznů.

Aplikuje se postřikem na list v průběhu celého roku 1x 14 dní. V období výskytu padlí révového (rašení, růst, po odkvětu, uzavírání hroznů) .

Účinnost těchto přípravků byla testována 3 roky na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Více informací o účincích a testech přípravků najdete v metodice "Ochrana révy vinné proti houbovým patogenům v ekologickém vinahradnictví". 

Umístění článku

další (1)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.