Kdo stojí za červivostí jablek?

Aktualizováno 2022-09-13 06:56:32

Pravděpodobně to bude obaleč jablečný nebo pilatka jablečná. Housenky těchto škůdců jsou nejčastějšími původci červivosti jablek. V případě obaleče jablečného, tak může poškozovat také i hrušky, meruňky a vlašské ořechy.


červivost jabloní
červivost jabloní
obaleč jablečný (dospělec)
obaleč jablečný (dospělec)


Obaleč jablečný

U jádrovin se housenky prokusují směrem k jádřincům. Vstupní otvory do plodů jsou vyplněny trusem, kterým jsou někdy přilepeny k jiným plodům nebo k nejbližším listům. Plody poškozené obalečem jablečným předčasně opadávají nebo bývají druhotně napadány moniliovou hnilobou.Proti červivosti (Spintor)

První ošetření proti první generaci obaleče se doporučuje od začátku do poloviny června a druhé ošetření za 10 až 14 dnů poté. Proti druhé generaci se doporučuje začít s ošetřením na začátku srpna s obdobným opakováním.

K ochraně je možné použít přípravky Karate se ZEON technologií 5SC, Mospilan 20 SP.

Pokud dbáte na ošetření přírodní cestou, lze doporučit na jabloně přípravek Spintor nebo produkt pojmenovaný přímo -  Proti červivosti jalboní. Oba produkty obsahují účinnou látku spinosad, což je přírodní produkt získaný fermentační činností bakterií, které se běžně vyskytují v půdě. Vyznačuje se mimořádně nízkou toxicitou vůči člověku a teplokrevným živočichům a tedy celkovou šetrností k životnímu prostředí.


Pilatka jablečná

Larvičky tohoto škůdce vyžírají v květnu a v červnu v mladých plůdcích chodbičky směrem k jádřinci a jsou tak příčinou jejich červivosti. Poškozené plody mají okrouhlý otvor a uvnitř jsou dutiny vyplněné černým trusem, který je vytlačován ven. Tyto plody většinou opadávají a škody jsou často přičítány fyziologickému propadu plůdků, což je stav, kdy stromy nejsou schopny vyživovat veškerou násadu, co na nich po odkvětu zůstane a tak část plůdků shazují.

Známější jsou škody, ke kterým dochází v případech, kdy larvičky poškozují jen povrchová pletiva plodů. Tyto plody pak sice rostou, ale na jejich povrchu je typická spirálovitá jizva zacelená korkovitým pletivem.

Velmi důležitý je zde termín ošetření, neboť postřik je vhodné aplikovat výhradně při opadu květních lístků. Proti pilatce jablečné nyní nemáme žádný registrovaný přípravek.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.