Padlí jabloní

Aktualizováno 2022-09-13 06:49:14

Tato choroba je příčinou bělavých povlaků na listech, květech, letorostech a mladých plodech. Silněji napadené části hnědnou a zasychají. Na plodech je kromě toho i příčinou mramorovité korkovitosti (rzivosti). Při dlouhodobějším zanedbání ochrany dochází k tvorbě malých listů, redukci přírůstků, zmenšení velikosti plodů, k silnému zasychání větví a postupnému chřadnutí celých stromů.


padlí jabloní - poupata
padlí jabloní - poupata
padlí jabloní - letorost
padlí jabloní - letorost

Původcem padlí je mikroskopická houba, která přezimuje v pupenech. Odtud se šíří především v období asi sedmi až deseti dnů před květem až do července. Pro šíření padlí jabloňového je vhodná vyšší teplota (optimum 22 až 24 oC) a vysoká nebo střídavá vzdušná vlhkost (přeháňky, rosy, mlhy). Chorobu podporuje přehnojení stromů dusíkem, především při současném nedostatku draslíku. V náchylnosti jednotlivých odrůd jsou značné rozdíly (k nejnáchylnějším patří např. Idared, Jonathan a Průsvitné letní).Zdravé jablko plus

Náchylnější odrůdy a  stromy v oblastech s pravidelným výskytem je třeba ošetřovat. Pro tento účel je ideální kombinace fungicidů v soupravě Zdravé jablko plus. Tato souprava mimo padlí jabloně je účinná také na strupovitost jabloně.Proti strupovitosti a padlí jádrovin (Sercadis)

Možné je použít také přípravky PROTI strupovitosti a padlí (Sercadis), Discus, Topas 100 EC. Správná doba pro použití přípravků je v době od druhé poloviny dubna do konce května, kdy dochází k hlavnímu šíření této houbové choroby. Nezapomeňte přípravky střídat, abyste zvýšili jejich účinnost.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.