Výsadba brambor

Aktualizováno 2023-04-20 13:47:10

Při výsadbě brambor je dobré myslet na správnou a zdravou sadbu brambor, kvalitní hnojivo, přípravek pro ošetření půdy a herbicid, který zabraňuje růstu plevelů.



Kvalitní hnojivoTrumf Brambory

Pro výživu brambor doporučujeme nasypat do půdy přírodní (organické) hnojivo TRUMF Brambory.  Obsahuje vyvážené NPK živiny (3-6-10) +  Mg (2,5).

Podporuje růst a bohatou úrodu brambor. Působí až 3 měsíce. Vysoký obsah draslíku zajišťuje silné a zdravé brambory s delší trvanlivostí po sklizni.

Balení 10 kg je cca na 20 rostlin. 

 


Postřik půdy těsně před nebo po výsadbě bramborINPORO Pro Atakan HA

Přípravek na přírodní bázi  INPORO Pro Atakan HP s obsahem bóru a molybdenu a z extraktu z rostliny Tagetes (Aksamitník). Aplikuje se postřikem na půdu před výskytem háďátek. Zvyšuje odolnost rostlin a je vhodný pro doplnění bóru a molybdenu do půdy.

Aplikuje se 2x. 1x před nebo ihned po výsadbě brambor či další zeleniny. Druhý postřik se opakuje vždy za 3 týdny po prvním postřiku.


Proti plevelům aplikujte postřik ideálně po výsadbě nebo po poslední proorávce. 

Dvouděložné plevele jako jsou např. heřmánky, ptačinec žabinec, hluchavky, kokoška pastuší tobolka, konopnice, merlík bílý, penízek rolní nebo zemědým lékařský patří k velmi časným plevelům porostů brambor.

Pro hubení dvouděložných plevelů je vhodný herbicidní přípravek PROTI plevelům v bramborách (Mistral) nebo Arcade 880 EC.Proti plevelům v bramborách (Mistral)

Jedná se o listové a půdní herbicidy. Na ošetřované zemině se vytvoří film, který brání růstu plevelů.  Aplikace přípravky se používají postřikem na půdu (po zasetí). V době před vzejitím (ideální doba aplikace) nebo po vzejití, max. do 10 cm výšky natí brambor. Postřik  provádějte max. 1x za vegetaci. Herbicidní film vzniklý po správné aplikaci přípravku nesmí být porušen zpracováním půdy anebo prudkými srážkami bezprostředně po postřiku. Předpokladem účinnosti přípravku je dostatečná půdní vlhkost, herbicid musí být aktivován např. srážkami. Na půdách s vyšší sorpční schopností a na půdách s vysokou náchylností na vysychání povrchových vrstev nelze vyloučit snížení účinnosti.

Pokud máte problém s plevelem ježatka kuří noha, větší odborník je přípravek Arcade 880 EC. Ten však doporučujeme aplikovat ještě před vzejitím brambor. Z praxe víme, že bramborové natě může popálit.Arcade

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.