Když je rajče nemocné aneb ochrana proti škůdcům a chorobám

Aktualizováno 2022-09-13 07:57:58

Rostliny rajčat v zahradách i sklenících se vám už nějakou dobu zelenají nebo dokonce pyšní svými červenými plody. Přesto vás ovšem může čekat překvapení, které nepotěší. Ani rajčatům se totiž nevyhýbají nemoci a obtíže.


Plíseň na listech
Plíseň na listech
Plíseň na plodech rajčat
Plíseň na plodech rajčat
Mšice na listech
Mšice na listech
Molice na listech
Molice na listech
Suchá hniloba konců plodů - výživová porucha z nedostatku vápníku
Suchá hniloba konců plodů - výživová porucha z nedostatku vápníku
Svilušky
Svilušky
Trásněnky
Trásněnky
septorióza rajčat
septorióza rajčat

Rozpoznat, kterou potíží či chorobou náš rajčatový keřík trpí, nemusí být vždy snadné. Na první pohled lze sice poznat, že není vše v pořádku, nicméně málokdy umíme rozeznat, co je příčinou, a jaký tedy nasadit postup pro uzdravení rostliny. Kromě napadení škůdci ohrožují rajčata choroby virové, bakteriální i houbovité.

1) CHOROBY


Plíseň bramborová

Termín: červen - září


Na všech nadzemních částech vznikají nejprve šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle rozrůstají a hnědnou. Na listech jsou skvrny nejčastěji na jejich okrajích. Skvrny postupně zasychají a během krátké doby usychají celé listy. Hnědé skvrny mohou být i na stoncích nebo na stopkách plodů a květů. Na plodech jsou skvrny zpočátku zelenohnědé, postupně se rozrůstají a tmavnou. Choroba šíří především za vlhkého počasí a za střídavých teplot (teplé dny a chladné noci).


Chemická ochrana (prevence)

Proti plísni na rajčatech doporučujeme jako první 2-3 postřiky fungicidním systémovým přípravkem Ortiva.

Účinná látka se po postřiku rozvede do celé rostliny. Preventivní ošetření je třeba udělat ideálně na začátku června, v polovině června a popř. na konci června.

ZDRAVÉ rajče plusPro komplexní ošetření rajčat doporučujeme soupravu ZDRAVÉ rajče plus.

Obsahuje fungicid Ortiva a přírodní kontaktní přípravek z bylin Rajčata koncentrát. Ortiva je vhodná pro první ošetření (červen) a během července, srpna  aplikujte postřikem druhý přípravek Rajčata koncentrát.

Postřik kontaktním přírodním přípravkem provádějte preventivně 1x týdně nebo pokud jsou rostliny vystaveny vydatné vlhkosti (srážky, deště, ranní rosy, apod.). Postřikujeme nejlépe před obdobím nebo během této vydatné vlhkosti.

Souprava ZDRAVÉ rajče plus tedy účinkuje proti plísni bramborové na rajčeti, padlí, hnědé skvrnitosti a černi rajčatové a zároveň zvyšuje odolnost rajčat. 

 

Pokud jste byli zvyklí na jiné přípravky pro ošetření rajčata proti plísni (Acrobat MZ WG, Ridomil Gold MZ Pepite, Dithane DG Neotec), tak ty jsou od ledna 2022 zakázané v celé EU. 

Champion 50 WG v této granulované formulaci již nemá registraci na plíseň bramborovou na rajčeti. Původní přípravek v práškové formulaci Champion 50 WP, obsahoval registraci pro použití na rajčata a plíseň bramborovou (dávkování 35

-40 g / 10 l vody, 7 dní OL). Aktuální, platná formulace Champion 50 WG obsahuje stejnou účinnou látku, ale v granulované formě (původně prášková). Tato formulace bohužel nemá registraci na rajčata a plíseň bramborovou.


Biologická péče (prevence)

Mezi přírodní ochranné produkty patří Rajčata koncentrát. INPORO Rajčata koncentrát

Jedná se o bylinný výluh vyrobený převážně ze šalvěje, který podporuje správný růst a tvorbu plodů a zároveň zvyšuje obranyschopnost rajčat před nebo v době výskytu plísně bramborové.

Je bez ochranné lhůty, proto je vhodný pro ošetření v době sklizně. Plody lze ihned konzumovat. Tento bylinný výluh využívá všech známých účinků obsažených bylin. Podporuje zdraví rostlin.

Je vhodný také pro ekologické pěstování.


Aplikujte postřikem na list:

  • 1x 14 dní v průběhu celé vegetace
  • nebo těsně před nebo v období výskytu plísně bramborové (pro zvýšení zdraví rostlin) aplikujte postřik od června 3x po 5 dnech (v případě deštivého počasí 3x po 3 dnech)
  • nízké dávkování 2-3 ml / 1 l vody

 


2) VÝŽIVOVÉ PORUCHYPROTI Nedostatku vápníku (Harmonie Vápník)


Suchá hniloba konců plodů rajčat

Termín ošetření: červenec - říjen


Suchá hniloba rajčat je někdy nesprávně zaměňována za houbovou chorobu. Řešením je použití speciálního hnojiva s vyšším obsahem vápníku, a to při prvních příznacích nebo na konci sezony při dozrávání plodů. Hnojivo aplikujeme výhradně postřikem na listy.

Vhodným hnojivem je například PROTI Nedostatku vápníku (Harmonie Vápník) - bezchlorový koncentrát vápníku s dusíkem, hořčíkem a mikroelementy. Kromě dodání potřebného vápníku rostlině také zlepšuje svěžest a vybarvení plodin. Lze použít také Wuxal SUS Kalcium - suspenzní hnojivo na bázi dusičnanu vápenatého a močoviny, obsahující dále hořčík a stopové prvky.


3) Škůdci


Mšice

Termín ošetření: červen-září


Mšice jsou drobný savý hmyz, který škodí nejen svým sáním a tím tvorbou různých deformací rostlinných tkání, ale jsou i přenašeči nejrůznějších virových chorob. Kromě toho znečisťují rostliny vylučovanou medovicí, která je následně přerůstána „černěmi“ houbového původu. Přípravky proti mšicím aplikujeme postřikem, a to vždy až při jejich výskytu. Zpravidla postačí jedna aplikace.

 

Chemická ochrana

Doporučujeme přípravky Mospilan 20 SP nebo Proti mšicím a molicím (Mospilan)


Přírodní ochrana
Proti mšicím a sviluškám (Inporo) koncentrát

Doporučujeme Proti mšicím a sviluškám (Inporo) - koncentrát.   Dokáže si poradit na rostlinách se mšicemi, sviluškami, štítenkami i puklicemi. Škůdce nehubí aktivní účinnou látkou, ale mechanicky, kdy obalí škůdce a škůdce hyne udušením. Je bez ochranné lhůty.

Další bioloický přípravek pro hubení škůdců na zelenině je Neem Azal -  hubí také savé a žravé škůdce. U rajčat má 3 dny OL (ochranou lhůtu). Je možné jej používat v ekologickém pěstování.


Svilušky a třásněnky

Termín ošetření: červen - září


Svilušky jsou velmi drobní (jen asi půl milimetru velcí) škůdci. Dobrým poznávacím znamením výskytu svilušek je jemná pavučinka na spodní straně listů. Horní strany listů napadených rostlin postupně přechází do světlejšího až žlutého zbarvení, přičemž žilnatina (nervatura) zůstává zelená. Napadené rostliny pomaleji rostou i tvoří plody a často i předčasně hynou.

Třásněnky jsou čárkovité, černé, 1 až 1,5 mm veliké. Poškozené nadzemní části vlivem sání třásněnek žloutnou, deformují se, scvrkávají a vadnou. Všechny napadené části rostlin mají stříbřitý nádech s hnědými korkovitými skvrnami a s drobnými černými tečkami trusu třásněnek.

Rostliny je třeba ošetřit již při prvním výskytu škůdce. Vzhledem k biologickým charakteristikám svilušek a třásněnek je potřeba, aby jakékoliv ošetření bylo provedeno třikrát po sobě v intervalech 3 až 5 dnů.

 

Chemická ochrana

Jako postřik proti sviluškám a třásněnkám doporučujeme přípravek Proti sviluškám a vrtalkám (Vertimec 1,8 SC).  Díky jeho vlastnostem postačí postříkat všechny listy jen z jedné strany, neboť účinnost přípravku se po dopadu na jednu stranu listu přenáší i na druhou stranu listu. Nastříkat rostlinu ovšem musíme důkladně, neboť účinná látka působí jen v místě dopadu na list.


Biologická ochranaSpintor

K přípravkům založeným na přírodní bázi patří například postřikový insekticid Spintor proti třásněnkám s účinnou látkou spinosad. Jako přírodní produkt se spinosad vyznačuje mimořádně nízkou toxicitou vůči člověku a teplokrevným živočichům, a je tedy šetrný k životnímu prostředí. Přípravek funguje kontaktně, účinná látka tedy působí jen v místě dopadu na list. Proto je třeba kapalinou dokonale pokrýt všechny části rostliny, a to z obou stran listů.

Doporučujeme Proti mšicím a sviluškám (Inporo) - koncentrát.   Dokáže si poradit na rostlinách se mšicemi, sviluškami, štítenkami i puklicemi. Škůdce nehubí aktivní účinnou látkou, ale mechanicky, kdy obalí škůdce a škůdce hyne udušením. Je bez ochranné lhůty.
Další bioloický přípravek pro hubení škůdců na zelenině je Neem Azal hubí také savé a žravé škůdce (svilušky, třásněnky aj.). U rajčat má 3 dny OL (ochranou lhůtu). Je možné jej používat v ekologickém pěstování.
 


Slimáci a plzáci

Termín: květen - září


Slimáci a plzáci okusují nadzemní a často i podzemní části rostlin. Typickým příznakem je výskyt zaschlého stříbřitého slizu. Listy okusují od okrajů nebo vytvářejí „okénka“, přičemž silnější nervy bývají nepoškozené. Mohou však okusovat i klíčící rostliny. Ošetřovat rostliny je třeba již při prvním výskytu škůdců.

 
Chemická ochranaGranulax Proti slimákům

Jako nástrahový přípravek, doporučujeme použít Granulax Proti slimákům, který působí dobře proti všem druhům slimáků a plzáků. Má vynikající účinnost a působí rychle. Zároveň se vyznačuje velmi dobrou odolností proti dešti a vlhkosti. Obsahuje hořké ochucovadlo Bitrex (proti nechtěnému požití) a repelentní látku LORE (pro odpuzení psů).

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.