Rez hrušňová

Aktualizováno 2023-04-20 13:27:22

Především na listech hrušní se počátkem léta vytvářejí výrazné skvrny, které jsou z vrchní strany oranžové a později červeně lemované s drobnými tmavými útvary.


rez hrušňová - vrchní strana listu
rez hrušňová - vrchní strana listu
rez hrušňová - spodní strana listu
rez hrušňová - spodní strana listu


Na spodní straně listů jsou výrazná žlutohnědá vyrůstkovitá ložiska letních výtrusů.
Důsledkem silného napadení listů je omezený růst letorostů a tím pádem nižší výnosy a kvalita plodů. Kvůli špatnému vyzrávání dřeva se zvyšuje také jeho náchylnost k poškození mrazy.

Původcem této choroby je dvoubytná rez, což znamená, že pro svůj vývoj potřebuje dva hostitele. Druhým hostitelem je jalovec čínský nebo jalovec klášterský. Na jaře přechází infekce z jalovců na hrušně v době jejich květu. V závěru léta a na podzim se původce rzivosti vrací zpět na jalovce. K infekcím listů hrušní dochází především za teplejšího a deštivého počasí. Rzivost hrušně  se může vyskytnout v lokalitách, kde jsou hrušně a jalovce v blízkosti do 200 metrů.

Není-li dodržena izolační vzdálenost hrušní a jalovců je třeba použít vhodné fungicidní přípravky na ošetřování hrušní.Proti strupovitosti a padlí jádrovin (Sercadis)Zdravé jablko plus

Ošetřovat je nutné v době:

  • 1x těsně před květem
  • 1x 2-3 týdny po odkvětu hrušní
  • pozdější aplikace již nejsou účinné

INPORO Atlante K20Doporučujeme tyto fungicidy: Scala, DiscusPROTI Strupovitosti a padlí (Sercadis), Bellis, Dagonis, Belanty  nebo souprava ZDRAVÉ JABLKO PLUS - PROTI strupovitosti a padlí (možné použít také i na hrušně). Jedná se o přípravky, které jsou registrované na jádroviny proti strupovitosti (z praxe vysoká účinnost na rez hrušňovou).  

Pokud máte rádi přírodní produkty, doporučujeme ve výše uvedených termínech aplikovat přírodní rostlinný biostimulant INPORO Atlante K 20.

Umístění článku

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.