Mandelinka na bramborách

Aktualizováno 2022-09-13 06:22:04

Brouci i larvy nejprve vykusují do listů otvory, později listy okusují od okrajů. Při silnějším výskytu mohou být okraje listů až zcela zničené. Kvůli tomu mohou výnosy hlíz klesnout i o 30 až 50 %.


Mandelinka bramborová
Mandelinka bramborová
Mandelinka bramborová - žír
Mandelinka bramborová - žír


Přezimující brouci na jaře kladou typická žlutooranžová vajíčka do skupinek na spodní stranu listů. Vylíhlé larvy jsou velmi žravé. V průběhu svého vývoje značně zvětšují svou velikost a celkem třikrát se svlékají (4 vývojová stádia). V teplejších oblastech může mít tento škůdce během roku 2 generace. Jedna larva mandelinky dokáže za svůj vývoj zkonzumovat 10 cm2 plochy listů. Jeden brouk však zkonzumuje přibližně pětkrát tolik listů než larva. Vlivem žíru listů mohou být výnosy hlíz sníženy i o 30 až 50 %. Redukce 10 % listové plochy žírem znamená snížení výnosu hlíz přibližně o 10 %.


Ochrana

Nejvhodnějším termínem ošetření je doba největšího líhnutí larev, neboť platí, že na čím mladší stádia larev budeme působit, tím je ochrana účinnější.Proti mandelince (Spintor)

Z praxe za poslední roky vykazuje nejvyšší účinnost přírodní insekticid Spintor nebo přípravek PROTI MANDELINCE (Spintor). Oba obsahují účinnou látku spinosad, což je přírodní účinná látka získaná fermentační činností bakterií,  které se běžně vyskytují v půdě. Jako přírodní produkt se spinosad vyznačuje mimořádně nízkou toxicitou vůči člověku a teplokrevným živočichům, je tedy šetrný k životnímu prostředí.

Další vhodný přírodní insekticd je NeemAzal T/S.  Aktivní substance proniká do listu a je částečně systemicky distribuována v Šrostlině. Škůdce se kontaminuje orálně požerem nebo sáním. NeemAzal-T/SNeemAzal zastavuje požerovou aktivitu škůdců. Během několika hodin po aplikaci přípravku přestanou být škudci aktivní, a tudíž dále neškodí (tj. nedojde ihned po postřiku k úbytku škůdců, to nastane až za několik dní). Larvy reagují inhibicí žíru a vývoje a následnou mortalitou. Imága (brouci) vykazují inhibici žíru, neplodnost a v Šmenší míre mortalitu. Kritériem pro hodnocení účinnosti je velikost, případně množství požerku, poškození listu, tvorba medovice u savého hmyzu, případně vývoj populační hustoty škůdců.


Z chemických přípravků je vhodný a vykazuje ještě dobrou účinnost Mospilan 20 SP.  Jedná se o systémový přípravek, tj. není potřeba důkladný postřik. Účinná látka se rovnoměrně rozvede do celé rostliny.

Umístění článku

další (3)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.