Jak správně péčovat o trávník v létě?

Aktualizováno 2022-09-12 13:01:36

Letní výživa, pravidelné zavlažování, sucho, likvidace plevelů, mechu nebo regenerace trávníku ze sucha.


krásný trávník
krásný trávník
trávník určený k regeneraci
trávník určený k regeneraci

Letní výživa trávníkuTrumf Trávník Bakteria

Pokud jste na jaře aplikovali granulované hnojivo, např. Trumf Trávník Bakteria, je nyní čas provést druhou aplikaci. Organická hnojiva účinkují až 3 měsíce, proto červenec pro letní výživu je ideální. Pokud používáte kapalná hnojiva, tak výživu trávníků provádíte častěji, tj.  zálivkou nebo postřikem až 5x od dubna do srpna.


Sucho a zálivka

Chcete mí krásně zelený trávník i přes léto a zároveň Vám záleží na tom, kolik vody na zálivku potřebujete? Pak vám doporučujeme přírodní bakteriální přípravek Proti suchu (Inporo). Jedná se skutečně  o přírodní, český výrobek, který, udržuje vodu u kořenového systému a tím, Proti suchu (Inporo)předchází vysychání trávníků, rostlin. Obsahuje bakterie (Bacillus subtilis a Azotobacter), které při svém množení (růstu) fixují dusík, který rostlina přijímá svými kořeny (přirozená podpora růstu). Při jejich činnostech produkují enzymy, které lépe zpřístupňují fosfor, draslík a mikroprvky kořenům, tím zvyšují výnos rostlin a zlepšují jejich růst, fytohormony, z nichž některé podporují zakořeňování, biopolymery, které zvyšují vodní kapacitu půdy a chrání tak rostliny před stresem ze sucha a přesazení.

Dále obsahuje také řasu Chlorella, biopolymery mikrobiálního původu, extrakty rašeliny a oxyhumolitu, modifikovaný škrob, biologicky rozložitelná aditiva a zásobní látky podporující růst, kultivaci a množení mikroorganismů (bakterií) v půdě


Hlavní výhody: Proti suchu (Inporo)

  • udržuje vodu v oblasti kořenového systému rostlin a zároveň snižuje ztráty vody odpařením nebo odplavením mimo kořenový systém
  • účinek se projevuje již po 2 týdnech po aplikaci
  • možnost snížení dávek (množství) zálivkové vody
  • biologicky je zcela rozložitelný
  • díky obsahu biopolymerů rostlinného a mikrobiálního původu, podporuje růst rostlin
  • zvyšuje úrodnost půdy, tj. podporuje činnost půdní mikroflóry
  • je vhodný pro všechny rostliny (zelenina, okrasné rostliny, bylinky, pokojové, balkónové rostliny, trávníky, aj.)

U trávníků se aplikuje postřikem na celou plochu trávníku, a to 1x na jaře (duben až ½ května – nejlépe po vertikutaci), 1x v létě (červen- červenec), 1x na podzim před zámrzem (např. říjen – nejlépe po vertikutaci). Ideálně před deštěm, jinak je nutná důkladná zálivka (popř. automatická závlaha trávníku). Přípravek je možný použít také v období přísušků trávníku (poškození trav suchem).


Plevele v trávníkuPro krásný trávník bez plevelů (souprava)

Již v průběhu jara nebo v létě se mohou v trávníku vyskytnout dvouděložné plevele. Jde  zejména o pampelišky, sedmikrásky, heřmánky, pcháče či rmeny. Tyto plevele se dají zpočátku eliminovat ručním vypichováním, nicméně pokud se plevele v trávníku více rozšíří, je jednodušší a praktičtější použít přípravky pro hubení plevelů, nejlépe selektivní herbicidy, které hubí plevele, ale přitom neškodí trávě.

Velmi účinné jsou soupravy - ZDRAVÝ TRÁVNÍK - Pro krásný trávník bez plevelů (pro odolnost a zdraví trávníku a pro trávník bez plevelů) nebo přímo "plevelový specialista" souprava Agrofit kombi PRO TRÁVNÍK BEZ PLEVELŮ (obsahuje 2 slektivní hebicidy).

Při aplikaci je potřeba si dát pozor, zejména v létě, na dobu aplikace. Postřik aplikujte nejlépe v podvečer, tedy v době bez přímého slunečního svitu. Již za dva až tři dny po postřiku uvidíte první účinky.

Přípravky pro hubení plevelů aplikujte vždy tři dny před nebo tři dny po sečení trávníku. Trávu z první seče po aplikaci přípravků proti plevelům nedávejte na kompost, ale zlikvidujte ji např. odvezením do sběrného místa odpadů. Ostatní seče ji můžete dále kompostovat.


Mechy v trávníkuProti mechu v trávníku (Inporo)

Pokud potřebujete mech zlikvidovat, můžete použít speciální minerální hnojivo Harmonie MechStop. Hlavní výhodou je, že se jedná o speciální kapalné hnojivo, které svým vysokým obsahem železa dodává trávníku krásnou sytě zelenou barvu, zvýší růst trávníku a díky svému speciálnímu složení výrazně hubí mechy ve velmi krátkém čase. Téměř ihned po aplikaci dochází k vysušení mechů a ke změně pH hodnoty v jeho buňkách. Účinek se projevuje zhnědnutím, zčernáním a odumřením mechů do 24 hodin.

Pokud rádi používáte přírodní produkty, pak velmi dopouručujeme přírodní hnojivo PROTI mechu v trávníku (INPORO).   Jedná se o přírodní NK hnojivo s účinek na mechy, který se projeví od 24 do 48 hodin, do několika dnů je již zcela potlačen (přírodní cestou). Je vhodný pro trávníky, s vyšším výskytem mechů (během sezóny). Pro použití před vertikutací, pro vyčištění trávníků od mechů (je vhodné počkat na zhnědnutí mechů a poté provést vertikutaci). Svým složením je vhodné jako přírodní (organické) hnojivo pro podzimní výživu (obsahuje méně dusíku a více draslíku). Organický dusík je získaný z vinassy. Hnojivo je zcela bezpečné, bez rizika přehnojení nebo popálení trav, aj. Vhodné pro ekologické pěstování.


Regenerace trávníku Trávník koncentrát

Pro rychlou regeneraci trávníku, ze sucha (pokud nemáte vyřešenou pravidelnou zálivku) nebo z dalšího, např. mechanického poškození doporučujeme  přírodní přípravek obsahující huminové látky a bylinky, tj. Trávník koncentrát. 

Jedná se o bylinný výluh vyrobený převážně z tyminánu a rašeliny. Výrazně podporuje odnožování a kořenový systém trav. Při aplikaci dochází k rychlé regeneraci trávníku.

Přípravek aplikujte postřikem nebo zálivkou na vlhký trváník ráno nebo v podvečer. Neaplikujte za přímého slunečního svitu.

Umístění článku

další (6)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.