Choroby jahod a drobného ovoce

Aktualizováno 2022-09-13 07:26:41

Choroby, jako jsou americké padlí na agreštech nebo různé listové skvrnitosti patří k velmi častným. Abychom ochránili jahody nebo další drobné ovoce před nimi, jsou nutná preventivní chemická ošetření.


skvrnitost listů jahodníku
skvrnitost listů jahodníku
plíseň šedá jahodníku - silné napadení
plíseň šedá jahodníku - silné napadení
plíseň šedá na jahodníku - slabé příznaky
plíseň šedá na jahodníku - slabé příznaky
americké padlí na agreštu - první příznaky
americké padlí na agreštu - první příznaky


Angrešt – padlí americkéProti Americkému padlí (Discus)

Tento druh padlí způsobuje na plodech, na dřevě vrcholových letorostů, na řapících a na žilnatině listů angreštů bílé povlaky, které postupně hnědnou. Napadené letorosty zaostávají v růstu a deformují se. Listy na těchto letorostech jsou malé, deformované a většinou časem opadávají. Napadené plody zastavují růst, zůstávají tvrdé, jsou nevzhledné, nechutné a často opadávají.

Chránit rostlinu lze jen jedním chemickým fungicidem, tj. DiscusTopas 100 EC nebo fungicidem PROTI AMERICKÉMU PADLÍ Aplikují se výhradně preventivně jednou před květem a dvakrát po odkvětu angreštu. Je nutné dodržet ochrannou lhůtu (14 dní)  přípravku.


Jahody - padlíDagonis

Na listech, stopkách květů, květech nebo na plodech se objevuje bílý nebo narůžovělý povlak. Čepele listů se svinují nahoru a vzniká narůžovělé zbarvení rubu listů. Nezralé plody přestávají růst, dochází k deformaci,tvrdnou a nevyzrávají. Napadené zrající plody jsou znehodnoceny povlakem a zapáchají. Přípravky proti padlí aplikujte preventivně nebo max. při prvních příznacích choroby. Preventivně na začátku kvetení do první sklizně. Další pak po sklizni. Pro ošetření jsou vhodné tyto přípravky: Dagonis, Topas 100 EC, PROTI PADLÍ (Kumulus) a z fungicidů na přírodní bázi ViTisan.


Jahody – Plíseň šedáSerifel

Napadá listy, stopky květů, květy a plody. Na čepelích listů vznikají velké šedohnědé a ohraničené skvrny. Postižené květy hnědnou a zasychají. Nezralé napadené plody hnědnou a zrající napadené měknou a hnijí. Může způsobit až totální znehodnocení sklizně. Pro zabránění této plísně je nutná chemická ochrana fungicidními přípravky, PROTI moniliové spále a plísni šedé (Signum), Scala nebo soupravou Zdravá jahoda plus. Pokud rádi používáte přírodní fungicidy, pak doporučujeme Serifel

 Aplikují se před květem nebo nejpozději na počátku kvetení.

Jahody - skvrnitosti listůAltela

Na listech se vyskytují drobnější skvrny o velikosti do 3-4 mm lemované červenofialovou barvou a se světlým pletivem uvnitř. Počet skvrn se postupně zvětšuje, skvrny se spojují a listy zasychají. Choroba oslabuje rostliny a snižuje výnosy plodů v následujícím roce. Možnou ochranou proti této chorobě bylo použití po sklizni fungicidního přípravku Kuprikol 50. Nicméně tento přípravek se již neprodává.  Proti této chorobě nyní není registrovaný žádný přípravek. Jako preventivní postřiky můžete použít přípravek ALTELA.

Umístění článku

další (2)

Pomohl Vám tento článek?

Ohodnoťte prosím tento článek. Dáte nám tím cennou zpětnou vazbu pro zlepšení obsahu této stránky.

Děkujeme za zanechání zpětné vazby.