Peckoviny

Choroby, škůdci a výživa peckovin.

Výživa ovocných dřevin

Aktualizováno 2022-09-13 06:40:38

Pro výživu ovocných dřevin jsou vhodná listová hnojiva, granulovaná organická hnojiva a hnojiva z fosfátových skel.

čtěte více

Kde se daří ovocným dřevinám?

Aktualizováno 2020-12-17 12:41:11

Nepřeberné množství barevných odstínů a mnoho rozličných chutí mají jablka, bez kterých si málokdo dokáže představit svůj jídelníček, co se týká ovoce.

čtěte více

Peckoviny

Aktualizováno 2020-12-17 10:30:48

Svůj název dostaly peckoviny od slova pecka, která je uprostřed každého plodu těchto ovocných stromů. Běžnými peckovinami jsou broskvoň, meruňka, švestka, třešeň a višeň, méně častými nektarinka, renkloda, klingy a mandloň.

čtěte více

Červivost peckovin

Aktualizováno 2022-09-13 06:37:55

Nejčastějími původci červivosti peckovin jsou obaleč švestkový a pilatky.

čtěte více

Vrtule třešňová

Aktualizováno 2022-09-13 06:37:40

Vrtule třešňová je malá moucha, jejíž larvy způsobují všeobecně známou červivost třešní a višní.

čtěte více

Kadeřavost broskvoně

Aktualizováno 2022-09-13 06:35:58

Kadeřavost broskvoní je nejvíce rozšířená choroba. Pokud se neprovede ošetření ve správný čas, výrazně omezuje úrodu, plody a listy špatně rostou, předčasně opadávají a plody špatně zrají.  Při vyšším výskytu jste prakticky bez úrody.

čtěte více

Moniliová spála a hniloba plodů ovoce

Aktualizováno 2023-08-04 13:51:34 VIDEO

Choroby peckovin a jádrovin.

čtěte více

Padlí broskvoně

Aktualizováno 2022-09-13 06:33:01

Na mladých listech na koncích letorostů vznikají bílé skvrny, které se postupně zvětšují. Tyto listy se deformují, hnědnou a předčasně opadávají. Bílé skvrny vznikají i na letorostech, které se pak deformují, zastavují růst a od vrcholů zasychají. Nejvýraznější, i když méně časté, je poškození plodů, kde vznikají okrouhlé postupně se zvětšující skvrny, které jsou nejdříve bělavé, později hnědé. Dojde-li k časné infekci plodů, jsou tyto deformované a praskají. Nejnáchylnější jsou nektarinky, z běžných odrůd pak především odrůda Sunhaven. Napadány jsou však i mandloně a broskvomandloně. Stejný původce, ale jiná jeho forma, je původcem padlí na růžích.

čtěte více

Puchrovitost slivoně

Aktualizováno 2022-09-13 06:32:19

Již brzy po odkvětu dochází ke zvětšování a deformacím napadených plodů. Tyto plody jsou většinou světlejší, rohlíčkovitě zahnuté a na povrchu mírně hrbolaté.

čtěte více

Chloróza peckovin

Aktualizováno 2022-09-13 06:31:30

Chloróza nebo fyziologická žloutenka je porucha, která se vyskytuje především u broskvoní, ale též u třešní nebo slivoní.

čtěte více